НОВИНИ

Спасиха преждевременно родено бебе с линейка и кувьоз от "Капачки за бъдеще"

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:10, 14.06.2023
12544
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Спасиха преждевременно родено бебе в седмия месец. Това стана благодарение на специална неонатална линейка, закупена от инициативата "Капачки за бъдеще".

Бебето се е родило по пътя между Розино и Карлово, и е успешно транспортирано до болницата в Пловдив. За последният месец това е пореден случай на спасени недоносени бебета в региона.

Преди два дни в болницата в Карлово получават сигнал, че жена ражда в дома си, в седмия месец. Раждането е напреднало и се налага бебето да се изроди в линейката от медици. При постъпването му в Карловската болницата е сложено в кувьоз, който е закупен за отделението от дарени пластмасови капачки. Но се оказва, че трябва да бъде спешно транспортирано до болницата в Пловдив.

"Детето се роди в линейката. Свалихме си го долу, имаше малко дихателни проблеми, имаме си кувьоз, който е подарен. Налага се лечение при всички случаи, налага се транспортиране със специални условия, каквито са налични в тази линейка, заедно с апарат за дишане", съобщи д-р Дориана Маринова, неонатолог в МБАЛ''д-р Киро Попов''

Тя добави, че дихателните проблеми не били толкова сериозни, за да се наложи дишане с апаратура. След приема на бебето д-р Маринова стабилизира състоянието му, за да бъде транспортирано с неонаталната линейка към Пловдив. В нея пътува и парамедикът Цвятко Луджев.

"Донесе бебето, настанихме го в кувьоза и го закачихме на апаратурата. Следяхме жизнените показатели и така започна транспортирането до Пловдив. Благодарение на шофьора стигнахме за не повече от 45 минути в ужасен трафик", каза той.

Бебето е прието в стабилно състояние в болница „Св. Георги“, където специалистите неонатолози започват грижи за него. От инициативата "Капачки за бъдеще" очакват съвсем скоро петата детска линейка да стане факт, за да спасява още животи.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките ни до 18 години загубиха и втората проверка срещу Португалия
Баскетболистките ни до 18 години загубиха и втората проверка срещу Португалия
МВнР извика посланика на РСМ, България очаква ефективно разследване
МВнР извика посланика на РСМ, България очаква ефективно разследване