НОВИНИ

Иван Иванов, БСП: Отстраняването на главния прокурор трябва да бъде официализирано в разумен срок

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 14.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

В този "водевил", който се разиграва в пленарната зала, БСП няма как да участва. Тази комисия има единствената цел да прикрие нечии престъпления, за да не бъдат изправени пред закона, пък били те и бивши премиери. Това заяви в студиото на "Още от деня" Иван Иванов, депутат от ПГ на "БСП за България".

"Още миналата седмица сме внесли проект за решение, с което да се свали депутатския имунитет на г-н Борисов и той да доказва своята невинност пред съда. Това, което се случи днес, е едно прикриване, едно замазване на новата коалиция на имунитетите", каза Иванов.

Той добави, че Народното събрание не е разследващ орган и има достатъчно мотивирано искане защо се иска този имунитет. По Конституция, крайната дума е на съда, а не на прокуратурата, отбеляза той.

"Това, което се прави в момента, е една заигравка с тези, които избраха Гешев, сега са против Гешев, играе се един театър. Тези, които арестуваха г-н Борисов, днес го пазят, може би от един нов арест. Но този процес е тръгнал и не трябва да спира", добави Иванов.

По думите му, решението на ВСС за отстраняване на главния прокурор не може да се отлага до безкрайност, трябва да бъде официализирано, но да бъде в някакъв разумен срок, защото обществото очаква това.

"БСП ще вземе участие в този процес и няма да допуснем да бъде накърнен националния суверенитет чрез избирането на личности, които защитават вътрешнопартийни интереси или нечии външни намеси ще бъдат прокарани през подобна смяна. Това са много сериозни въпроси", каза той.

По отношение войната в Украйна, БСП е последователна и стриктна в своето поведение, заяви Иванов. Тази война не трябва да бъде подклаждана с допълнителни оръжия и боеприпаси. Трябва да започнат мирни преговори и войната да приключи по дипломатичен път, беше категоричен той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти от МВФ с препоръки за намаление на дефицита
Експерти от МВФ с препоръки за намаление на дефицита
Денков: Превенцията на нелегалната миграция е приоритет за България
Денков: Превенцията на нелегалната миграция е приоритет за България