НОВИНИ

Асен Василев: Виолета Лорер сама оттегли кандидатурата си за ЕИБ

Гергана Беремска е новата българска кандидатура за борда на банката

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:25, 14.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Виолета Лорер сама е оттеглила кандидатурата си за представител в Европейската инвестиционна банка. Това коментира министърът на финансите Асен Василев.

Той определи дебата около кандидатурата ѝ като "много шум за нищо" и уточни, че става въпрос за позиция, за която не се получава заплащане от банката и която е свързана с това четири пъти в годината да се приемат счетоводни отчети.

"Ще го коментирам като много шум за нищо. Тези позиции трябва да се подновят до петък. Въпросните позиции винаги са били изпълнявани или от съветник на министър, или от директор на дирекция, тъй като тук не става въпрос за позицията на Лиляна Павлова, която е истинската позиция на България в банката. Става въпрос за позиция, която не е със заплащане от банката, която трябва четири пъти годишно да приема счетоводните отчети. Няма заплащане за тази позиция. Това са позиции, които се водят директори, които контролират счетоводните отчети на банката.

В момента г-жа Лорер, тъй като се вдигна голям шум, не иска да вреди на България, сама оттегли кандидатурата си. Затова сега мисля, че влиза г-жа Гергана Беремска на тази позиция. Според мен реакцията беше абсолютно непремерена и това не мисля, че идва само от колегите от ГЕРБ, това идва и от голяма част от пресата и от неразбиране за какво става въпрос.

Специално с г-жа Лорер работя от 2013 г., тогава бях министър на икономиката, енергетиката и туризма и тя беше мой заместник. Тя беше изключителен професионалист. С нея съм работил и в другите кабинети, в които съм участвал. Както знаете, аз винаги влизам в управлението с екип от хора, на които вярвам и които имат високи професионални качества", посочи Асен Василев.

Междувременно вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова коментира в интервю за БТА, че все още в Европейската инвестиционна банка от настоящото редовно правителство на България не е получено официално ново предложение, въз основа на решение, взето от правителството, кой е номиниран да бъде избран за член на борда на директорите на банката.

"През април беше направена номинация от името на служебния кабинет, но редовното правителство в България има възможност да оттегли кандидатурите на служебния кабинет, и тъй като имаме редовно правителство, то да направи това предложение, но това още не е факт. Така че, ние очакваме предложението от България и съответно от министъра на финансите", казва Павлова пред БТА.

Лиляна Павлова: Очакваме България да предложи своя представител за Борда на директорите на ЕИБ

В интервюто тя припомня, че мандатът на настоящия състав на борда изтича на 16 юни. Уточнява, че настоящата процедура не касае избор на членове на Управителния комитет на банката - нито президент, нито вицепрезиденти, а касае единствено процедура по избор на членове на Съвета на директорите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готови сме за Първа лига, заяви спортният директор на ФК Етър Стефан Атанасов
Готови сме за Първа лига, заяви спортният директор на ФК Етър Стефан Атанасов
Победителите от Уимбълдън при мъжете и при жените ще получат по 3 милиона долара
Победителите от Уимбълдън при мъжете и при жените ще получат по 3 милиона долара