НОВИНИ

В сезона на отпуските: "Пътна полиция" с две акции през лятото

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:35, 14.06.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Пътна полиция" започва две летни акции. Засилено полицейско присъствие и контрол на пътя ще има до края на август.

Традиционната акция "Ваканция, да пазим живота на децата на пътя" ще бъде от 15 юни до 31 август. По данни на "Пътна полиция" за същия период на миналата година са загинали 5 деца, а 356 са били ранени, всички те са били пътници в автомобили на родители и близки.

Предвидени са строги санкции за родителите, които позволяват непълнолетни деца да сядат зад волана. Успоредно с тази акция ще се проведе и традиционната акция "Безопасно лято", която е насочена към пътнотранспортния травматизъм.

снимки: БТА

"Полицейските служители ще се движат в трафика, като ще следят за неправилни маневри, неправилно движение по автомагистралите. Знаете кои са най-честите нарушения - движение в лентата за принудително спиране, като водачи, които не се вписват в обичайната пътнотранспортна обстановка чрез проява на агресия, нетърпение и други подобни, ще бъдат извеждани от трафика и обстойно проверявани. Респективно след като се нормализира движението полицейските сили ще бъдат пренасочвани в населените места, в други места, които имаме висока посещаемост на питейни, нощни заведения и пътищата между тях с цел изключително интензивни проверки за употреба на алкохол, наркотични вещества и неправоспособни водачи", обясни инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция", ГДНП.

За двете акции ще бъдат ангажирани максимално много униформени. Предвидени са хора и за морските курорти. Така ще може да има по-интензивни нощни проверки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена блъсна 6-годишно дете в Харманли и избяга
Жена блъсна 6-годишно дете в Харманли и избяга
Над 100 деца от осем отбора се включиха във футболен турнир в Кърджали, посветен на стотната годишнина на БФС
Над 100 деца от осем отбора се включиха във футболен турнир в Кърджали, посветен на стотната годишнина на БФС