НОВИНИ

Почина проф. д-р Милан Миланов

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:22, 14.06.2023
9265
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Почина проф. д-р Милан Миланов - доайен на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина, съобщиха от болница "Пирогов".

Проф. Миланов е роден през 1945 г. в София. Завършва медицина през 1973 г. Професионалният му път започва по разпределение като лекар в Бърза помощ и анестезиолог в новосъздадения ОАРИЛ в Окръжна болница - гр. Сливен. През 1977 г. започва работа като анестезиолог-реаниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП "Пирогов", където протича основният му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ отделение и Началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Проф. Милан Миланов е директор на НИСМП "Пирогов" между 1992 - 1993 г. След демократичните промени е основен участник във възстановяването на Български лекарски съюз, два пъти негов заместник-председател. От 2012 до 2017 г. е председател на Столичната колегия на БЛС. Заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. Ръководител и основен двигател на проектите по FAR и Световна банка за модернизирането на спешната медицинска помощ в България.

Първи национален консултант по донорство и спешна медицина. Убеден демократ, винаги с открита и активна гражданска позиция, общински съветник в Столичния общински съвет и негов заместник-председател, удостоен със званието "Почетен гражданин на град София". Проф. Д-р Милан Миланов е носител на орден "Стара планина" - първа степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в Република България.

Ръководството на УМБАЛСМ "Пирогов" поднася дълбоки съболезнования на семейството и близките на проф. Миланов!

Поклон пред паметта му!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивско дерби на старта на новия сезон в Първа лига
Пловдивско дерби на старта на новия сезон в Първа лига
Жертви и ранени при руски ракетен удар срещу жилищни сгради в Одеса
Жертви и ранени при руски ракетен удар срещу жилищни сгради в Одеса