НОВИНИ

Доналд Тръмп: Срещу мен се води лов на вещици

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:37, 14.06.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Доналд Тръмп се изправи пред съда за втори път тази година. Бившият американски президент беше изслушан от федералния съд в Маями по 37 обвинения, сред които укриване на документи, представляващи държавна тайна. Милиардерът пледира невинен и за пореден път заяви, че срещу него се води лов на вещици.

От "Ще направим Америка велика отново" до "Мястото ти е в затвора!". Привърженици и противници на Доналд Тръмп се събраха пред сградата на федералния съд в Маями в очакване на милиардера. Градусът на напрежението се вдигна, облечен като затворник демонстрант беше арестуван.

Снимки: БГНЕС

Бившият президент се изправи пред съда, за да изслуша повдигнатите му 37 обвинения. Сред тях - укриване на класифицирани документи в имението му Мар-а-Лаго в различни помещения, включително в банята.

Без изненади - Тръмп пледира невинен. След това запази мълчание до края на заседанието. Точно 48 минути по-късно напусна съда - без да му бъде присъдена мярка и без парична гаранция. И се отправи към ресторант, в който го очакваха негови симпатизанти, които го поздравиха по повод днешния му рожден ден.

77-годишният републиканец обвини настоящия президент Джо Байдън в политическо преследване и се закани, че когато на 5 ноември догодина бъде избран за президент, ще започне разследване срещу цялото семейство Байдън.

"Живеем в една корумпирана държава. Държава, която няма граници. Това е държава, в която има само и единствено проблеми", каза Тръмп.

Малко по-късно от голф-клуба си в Ню Джърси той изрази увереност, че ще спечели и предстоящата съдебна битка.

"Да ме заплашват с 400 години затвор за това, че притежавам собствената си документация като президент - така, както всеки друг президент я е притежавал, е един от най-абсурдните казуси, с които американското правосъдие някога се е сблъсквало. Законът за шпионажа е предназначен за преследването на предатели и шпиони и по никакъв начин не може да се използва срещу бивш президент. Това е едно абсурдно обвинение от 44 страници", каза Доналд Тръмп.

Очаква се делото да е продължително и вероятно ще отнеме повече от година, докато в същото време тече надпреварата за републиканската номинация за президент и кампанията за изборите догодина. Доналд Тръмп е първият американски държавен глава, срещу когото са повдигнати обвинения във федерално престъпление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Заков става съветник на премиера по външна политика и политика за сигурност
Драгомир Заков става съветник на премиера по външна политика и политика за сигурност
Пловдивско дерби на старта на новия сезон в Първа лига
Пловдивско дерби на старта на новия сезон в Първа лига