НОВИНИ

Продължава разчистването на щетите след наводнението в Берковица

bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 14.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Продължава разчистването на пораженията в Берковица, причинени от наводнението. Втори ден военнослужещи помагат за укрепване на диги около реката. Днес пристигна и тежка техника от Белене. Започна оглед на нанесените щети в града.

От община Берковица обявиха и дарителска сметка в помощ на пострадалите.

Остава в сила бедственото положение в Берковица, Монтана и Георги Дамяново след пороите

Семейство Каменови са едни от хората, чийто дом е пострадал от бедствието. Заради валежите реката, която минава край техния дом, надминала 3 метра и предизвикала свлачище. Наложила се евакуация на фамилията.

"Просто бяхме откъснати отвсякъде, беше нещо страшно. Вчера ни сложиха 500 чувала, за да направят дига. Тази сутрин дойдоха три камиона, чували докараха. Ето ги в момента продължават с дигата. Дано да запазим дома си", каза Камелия Каменова.

Над 80 военни оказват помощ на пострадалите в три критични точки на Берковица. До момента са укрепили дигата с над 1000 чувала с пясък.

"Предвид метеорологичните условия, ако се вдигне нивото на водата да може да не последват вторични произшествия. Днес очакваме да дойде тежка техника от Белене за почистване на улиците, където има свлачища с асфалт, за да може да се разкърти и да се освободи достъпа до жилищни сгради", заяви полк. Митков Балтов, командир на 3-то бригадно командване.

Разкопана дига ли е причина за наводнението в Берковица?

Детската градина в града остава затворена до края на седмицата. Стихията е унищожила всички електроуреди в приземния етаж на сградата, наводнени са котелното и пералното помещение. Днес се появили и първите дарители.

"Сами няма да можем да се справим, защото са нанесени щети за много левове. Помогнаха бивши родители, случайни хора, които минаваха и се включиха да се изчистят помещенията", каза Тодорка Кацарска, директор на ДГ "Малина".

Освен детската градина, пострадала е и болницата в града. Общинската комисия по бедствия и аварии вече е описала щетите в над 80 от засегнатите домове. Местната власт откри и дарителска сметка за помощ на пострадалите.

Репортер: Мирослава Георгиева

Междувременно нивото на водата в язовир "Клисурица" постепенно спада, като от вчера до днес се е понижило с 1 метър.

ИСУЛ отвори бърз коридор за пациенти от наводнените райони в Берковица и Монтана

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинската контраофанзива напредва на изток и на юг
Украинската контраофанзива напредва на изток и на юг
Джеймс Милнър продължава кариерата си в Брайтън
Джеймс Милнър продължава кариерата си в Брайтън