Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Разкопана дига ли е причина за наводнението в Берковица?

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 13.06.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Общество
Слушай новината

Разчистването на щетите от наводнението в Берковица продължава. Обявено е бедствено положение, а сигналите за наводнени къщи, дворове и отнесени автомобили са вече над 100. Наводнени са детски градини, детски ясли, болницата в града. Все още има непроходими улици.

Днес там пристигнаха военнослужещи от Враца, които помагат на пострадалите хора. Дъждът в града не спира в следобедните часове и това допълнително усложнява обстановката. Прокуратурата в Монтана възложи проверка на причините за бедствието.

Окръжната прокуратура в Монтана се самосезира след бедствието в Берковица

Жители на Берковица смятат, че причината водата да тръгне през града е собственик на имот в индустриалната зона, който постоянно разрушава дигата на реката, за да не заобикаля. Проблемът е от 2014 година.

Хората са сигнализирали институциите многократно.

"Той има път горе, обаче не му се минава, защото оттук му е по-удобно, прекопава си реката и влиза. Реката постоянно стои отворена, ние разчитаме да не вали. Като почне да вали, звъним, търсим го да дойде, да затвори реката. Затваря, но вчера закъсня, защото не беше на място. Уведомени са и Басейнова дирекция, сигнали на 112, към кметицата. Никой не иска да му каже, какво си иска това си прави", каза Георги Георгиев – собственик на цех.

"Трябва да има оперативна група, която да разследва защо коритото на реката е празно, а тук е пълно - той го е насипал, за да може да минава техниката", каза Дилян Димитров.

Свързахме се с собственика на имота, но той отказа коментар. Хората посочват като проблем и масовата сеч в горите над Берковица, както и непочистените корита.

Кметът на Берковица Димитринка Каменова каза:

"От страна на Министерство на отбраната имаме 85 военнослужещи от Враца, които да работят тук на терен. Имаме пътноподдържаща фирма, която е доставила багери и камиони, които извозват увредената инфраструктура. Отделно ни посети зам.-министър на труда и социалната политика г-жа Машова, с която уточнихме комисията, която вече върви по домовете на нашите съграждани, пострадали от наводнението и оценяват щети, дават обяснения какво може да бъде покрито.

- Има ли непочистени корита?

Само да поясня коритата са държавна собственост, макар в урбанизираната територия - те са държавна и за да бъдат почистени, трябва разрешение от РИОСВ и "Басейнова дирекция". Така че не може да обвиняваме никой.

Вижте повече във видеото

Репортер: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са обвиненията, повдигнати срещу Доналд Тръмп?
Какви са обвиненията, повдигнати срещу Доналд Тръмп?
Реакциите на партиите след отстраняването на Иван Гешев
Реакциите на партиите след отстраняването на Иван Гешев