НОВИНИ

Национално състезание по пожаро-приложен спорт се проведе в Пловдив

национално състезание пожаро приложен спорт проведе пловдив
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 13.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрите пожарникари в България се състезаваха по пожаро-приложен спорт. Тази година, в 51-ото издание на националния шампионат, за първи път участваха и деца, които мечтаят да станат пожарникари.

Първото републиканско първенство в този атрактивен спорт се провежда през далечната 1982 година, а неговата федерация е създадена три години по-рано. От тогава до днес регламентът му остава непроменен – четири дисциплини, изискващи сериозна професионална спортна подготовка, включваща всички необходими животоспасяващи елементи от ежедневната дейност на пожарникарската професия: Изкачване с щурмова стълба до четвъртия етаж на учебна кула, преодоляване на 100-метрова пътека с препятствия, пожарна щафета 4х100 метра с препятствия и бойно разгръщане на мотопомпа.

„Това е една много достойна професия, която, може би, не всеки е достоен да изпълнява. Иска се голяма саможертва, места, от които хората бягат, ние трябва да влезем, да дадем всичко от себе си, да спасим хора, имущество и каквото и да е било. Физическата подготовка се поддържа ежедневно в нашата професия. Имаме си такива занятия, с които ежедневно поддържаме физическа подготовка. Отделно, пожаро-приложният спорт също събира едни от най-натренираните и достойни пожарникари, които мерят своите сили и умения“, заяви за БНТ Калоян Нанев – старши инспектор, началник група ПГ и СД-Пловдив.

Подготовката на участниците е впечатляваща, която е равносилна и на професионалните спортисти в традиционните спортове. А показалите най-добри резултати ще представят страната ни на международен турнир в Полша тази година.

Повече от 300 огнеборци от 26 отбора демонстрираха своя професионализъм, което се оказа заразително и за децата, които искат да упражняват тази славна професия.

Именно в Пловдив, за пръв път в историята на игрите, състезанието се проведе и с деца, които не показаха колебания да преодолеят страховете си.

Повече за пожаро-приложния спорт вижте в откъса от предаването на БНТ 1 „България в 60 минути“!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тир уби шофьора си, след като тръгна по инерция
Тир уби шофьора си, след като тръгна по инерция
Къде у нас се говори на най-правилния български език?
Къде у нас се говори на най-правилния български език?