НОВИНИ

Изкуственият интелект - кой и как трябва да го регулира?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:00, 13.06.2023
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Фантастичните сюжети, които все повече стават реалност - компютър, който може да проведе разговор с нас така, както би го направил и истински човек.

"Умни" хуманоидни роботи, изкуствен интелект - през изминалата година светът за първи път видя отблизо това, което доскоро беше невъобразимо. И възникнаха въпроси - безопасен ли е изкуственият интелект и кой и как трябва да го регулира?

Френският президент Макрон на среща с млад предприемач. Същият човек в разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Кадър с арабски шейх, с корейския президент, с още и още световни лидери.

Може би не сте чували за Сам Алтман, но със сигурност сте чували за ChatGPT - изкуствения интелект, създаден от неговата компания Open AI.

Освен че разбуни духовете със своята програма, Алтман предприе и необичаен подход - за разлика от други основатели на технологични гиганти като Марк Зукърбърг например, човекът зад Chat GPT реши сам да потърси контакт както с бизнес-лидери, така и със света на политиката. Преди регулации за неговия продукт да му бъдат наложени със сила.

"Исках да обсъдя със световните лидери това, което вярвам, че трябва всички да имаме като подход към изкуствения интелект. Не крия, че бях сравнително скептичен, че ще постигна резултат, но сега мога уверено да заявя, че това ще се случи", каза Сам Алтман, изпълнителен директор на OPEN AI.

Основателят на ChatGPT: Изкуственият интелект ще направи революция в образованието

Продуктът ми е носител на новото, на революцията, казва Алтман. И ще промени света на образованието така, както някога го правят калкулаторите. Chat GPT може за секунди да напише текст, да го преведе, да проведе разговор. Това, обаче, предизвика страх от потенциални злоупотреби от страна на учениците. Потенциалът на програмата е огромен, но с разкриването му идва и въпросът - ще заменят ли компютрите хората.

"Да - ще има професии, които ще изчезнат. Но мисля, надявам се, че всички ще живеят един по-добър живот. Вярвам, че това е така. Със сигурност, обаче, изкуственият интелект няма да се отрази на заетостта толкова, колкото хората очакват", каза Сам Алтман, изпълнителен директор на OPEN AI.

Рисковете и ползите от изкуствения интелект

И докато на Изток - в Китай, са относително либерални относно употребата на изкуствен интелект, то в Европа все по-усилено се говори за регулации в сектора. Брюксел и Вашингтон имат намерение да изготвят съвместно кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект. В ЕС, обаче, не са единодушни какъв подход трябва да има - либерален или протекционистки.

Еврокомисарят по въпросите за конкуренцията Маргрете Вестагер е привърженик на идеята за доброволния кодекс, който да се спазва не само в ЕС.

"Всички знаят колко могъщ инструмент е това. Ето защо трябва да има ясна регулация на изкуствения интелект", каза Маргрете Вестагер, зам.-председател на ЕК.

На другия полюс е еврокомисарят по вътрешните работи Тиери Бретон. Според французина, Европа трябва да има свой собствен Пакт за изкуствения интелект - законодателство, което да забрани в някои случаи употребата му и да ограничи приложения, определяни като високорискови. Подобно законодателство, обаче, не може да влезе в сила поне още две години. Днес в ЕП обсъждат какъв да бъде европейският подход към изкуствения интелект и точно колко строги трябва да бъдат регулациите за него. Ако решат да въведат твърде строги мерки, технологични гиганти, сред които и Chat GPT заплашват изцяло да се изтеглят от европейския пазар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима убити и трима ранени след серия от атаки в Нотингам (СНИМКИ)
Трима убити и трима ранени след серия от атаки в Нотингам (СНИМКИ)
Напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заради номинация за назначение на съпругата на Лорер
Напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заради номинация за назначение на съпругата на Лорер