НОВИНИ

Реакциите на партиите след отстраняването на Иван Гешев

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:14, 13.06.2023
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Веднага след отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор - партиите в парламента дават заявка да разговарят как да реформират системата и да обсъдят - трябва ли въобще да съществува фигурата главен прокурор. По темата с исканите депутатски имунитети от "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат проект на решение за временна комисия.

На ПП-ДБ им прави впечатление разликата в бързината, с която се разглеждаха предишни искания за освобождаване на главния прокурор и настоящото. Още тази седмица от "Продължаваме промяната" заявиха, че ще поставят пред другите формации за обсъждане темата с фигурата на главния прокурор.

"И да обсъдим всички визии и варианти как или да ограничим правомощията на главния прокурор или в крайна сметка да се премахне тази фигура. Това е доста апетитна фигура за политическите формации през годините и винаги е била доста политически зависима. Ако президента реши да подпише указа на ВСС за освобождаване на главния прокурор, може да има временно изпълняващ функциите главен прокурор до в крайна сметка произнасянето на НС дали ще имаме конституционни промени. В ръцете на ВСС е да избере- дали ще избере постоянен или временен главен прокурор, а в ръцете на НС е да изберем квота във ВСС, ако няма да правим конституционни промени", посочи Стою Стоев - председател на правната комисия в НС.

След гласуването във ВСС от ГЕРБ разпространиха позиция, в която се казва, че освобождаването на главния прокурор е стъпка по пътя на съдебната реформа в името на обществения интерес за справедливост и законност. Допълват, че ГЕРБ-СДС ще продължи последователно да работи за успешната ѝ реализация.

"Освобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е стъпка по пътя на съдебната реформа, в името на обществения интерес за справедливост и законност. ПГ на ГЕРБ-СДС ще продължи последователно да работи за успешната ѝ реализация, така както обещахме пред българските граждани и евроатлантическите партньори."

От Възраждане определят свалянето на Гешев като "междукланова вътрешномафиотска война към която са се присъединили и ПП-ДБ".

"Ще се окаже така, че ПП-ДБ са подхлъзнати и са обслужили интересите на ГЕРБ и ДПС, отстранявайки Гешев, а всъщност сега те ще си назначат, имам предвид ГЕРБ и ДПС, отново техен главен прокурор и всъщност ще се окаже това, което ние говорим отдавна , че ПП-ДБ са патерица на ГЕРБ и ДПС", смята Коста Стоянов - депутат от "Възраждане".

"Има такъв народ" са на мнение, че е било крайно време да се отстрани Иван Гешев.

"Закъсняло е, ако трябва да съм искрен, но е недостатъчно. Ние от ИТН ще внесем съвсем скоро предложения, които да доведат до децентрализация на прокуратурата, защото смяната на един Гешев с друг Гешев не е съдебна реформа. Ние от ИТН нееднократно сме заявявали, че главният прокурор трябва да се избира пряко, а не така с политически квоти, защото назначението му беше политическо и уволнението му е политическо", коментира Тошко Йорданов.

ПП-ДБ предлагат временна комисия да разгледа поисканите имунитети на Борисов, Петков и Даниел Александров

От ПП-ДБ внасят проект за решение за комисия за имунитетите. Има такъв народ смятат, че такава не трябва да има.

"За да може в крайна сметка ние да покажем пред обществото, че на никого не крием имунитета, а напротив - трябва по най-прозрачен начин да се обсъдят в обществото тези доказателства и в крайна сметка НС да вземе решение дали ще свали имунитетите на лицата или не", посочи Стою Стоев.

"За първи път наблюдаваме подобно унизително поведение на Бойко Борисов и на Кирил Петков. Аз ли бъркам или Кирил Петков арестува Бойко Борисов и рева, че Гешев му пречи да има справедливост? В момента му варди имунитета същият този Кирил Петков. От своя страна Бойко Борисов ще трябва да му върне жеста и да си измислят комисия", каза Тошко Йорданов.

"Възраждане" пишат по темата с имунитетите, че няма нищо странно и ПП-ДБ действат според това, което чухме в записа: използвайки европейските практики изпират Борисов. Днес ДПС и БСП се въздържаха от коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкопана дига ли е причина за наводнението в Берковица?
Разкопана дига ли е причина за наводнението в Берковица?
Изслушаха Гешев в Страсбург (обобщение)
Изслушаха Гешев в Страсбург (обобщение)