НОВИНИ

ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:40, 12.06.2023 (обновена)
13413
Чете се за: 10:40 мин.
У нас

Това, което само преди два месеца изглеждаше невъзможно - днес се превърна в новината на деня.

Висшият съдебен съвет освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това стана по предложението на четиримата прокурори заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

"За" отстраняването на Иван Гешев гласуваха 16 от членовете на ВСС. "Против" бяха само четирима. Това решение завари Иван Гешев в чужбина, за където той тръгна по средата на заседанието днес.

Освобождаването на Гешев обаче ще стане факт, когато президентът подпише указ за това.

Предложението до президента, в което ВСС предлага да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор, вече е подписано от председателстващия съвета Боян Магдаличнев и е изпратено в президентството.

След 24 часа заседание с дебати, проведено в два дни - едното в четвъртък миналата седмица и продължението днес - кадровиците се обвиняваха един друг в оказване на натиск. Вносителите на предложението обвиняваха главния прокурор, че чрез прокурорски проверки, по които са викани да дават обяснения, са притискани да се откажат от своето предложение, така и Гешев обвиняваше, че тези предложители са притискани от политически лица да направят предложение и да се стигне до предсрочното прекратяване на мандата.

Атанас Славов за отстраняването на Гешев: Политизацията на прокуратурата мотивира решението на ВСС

Част от членовете на прокурорската колегия днес мотивираха предложението си така:

Георги Кузманов, член на ВСС, прокурорска колегия: "Аз не приемам говоренето пред обществото на нарочен брифинг, в който посочи, че в България има политически боклук и на практика призна, че към настоящия момент не е свършил нищо, за да го почисти, три години след началото на мандата му".

Гергана Мутафова, член на ВСС, прокурорска колегия: "Още по-притеснително и опасно е, че с това изявление на главния прокурор не само той наруши Кодекса за етично поведение на магистратите, а и зададе и внуши една линия на поведение на голяма част от прокурори в Република България. На техните действия и поведение всички ние, гражданите на Република България, сме свидетели.

Председателят на ВКС Галина Захарова определи действията на пленума на ВСС като прибързани:

"Аз смятам, че ВСС допусна грешка, прибързвайки с решаването на въпроса по същество. Особено опасно е и тежко укоримо за мен е това, че цялото му поведение е насочено към постигането на конкретна политическа цел"

"Днес всички сме свидетели на нарушаване на Конституцията в проведената от всички нас процедура. Аз няма да подкрепа предложението на колегите, както и не съм съгласна с мнението, че са налице основания за освобождаване на главния прокурор", каза Вероника Имова, член на ВСС, съдийска колегия.

Как протече днешното заседание на ВСС:

  • Кадровиците разглеждаха второто предложение за освобождаването му - за накърняване на престижа на съдебната власт заради репликата му "политически боклук"
  • В началото на заседанието ВСС отхвърли новите доказателствени искания по казуса, внесени от Иван Гешев
  • Кадровиците изслушаха заместник-главния прокурор Даниела Машева, след което Иван Гешев напусна заседанието с обяснението, че пътува до Страсбург за изслушване в комисията LIBE
  • Възникна спор дали заседанието може да продължи в отсъствието на Гешев или трябва да бъде отложено. Мнозинството гласува обсъждането на продължи.

Иван Гешев реши да напусне заседанието малко след самото му начало. Причината - предварително обявеното от главния прокурор пътуване за Страсбург. С решението си обвинител номер едно повиши градуса на напрежение във ВСС. С 13 гласа "за" и 7 "против" кадровиците решиха да продължат процедурата в отсъствието на главния прокурор.

В началото на заседанието стана ясно, че Иван Гешев е внесъл нови доказателствени искания в своя защита - да се направи социологическа експертиза за това как репликата му "политически боклук" се е отразила на общественото доверие в съдебната власт и да се направи "литературна експертиза" на казаното от него. Предложенията му бяха отхвърлени.

По-рано сутринта правосъдният министър Атанас Славов допусна, че ако доказателствените материали не бъдат допуснати за разглеждане, е възможно решение да има още днес.

Атанас Славов: Възможно е още днес ВСС да приключи процедурата за Иван Гешев

Кадровиците разпитаха заместник главния прокурор Даниела Машева. От изслушването ѝ възникнаха противоречия между това, което казва тя и казаното в четвъртък пред ВСС от зам. главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

"Виждайки главния прокурор, за мене той беше с изражение на лицето, което е доста нетипично, необичайно. Друг път не съм виждала главния прокурор с такъв израз на лицето. Аз тогава, моите субективни възприятия бяха, че вероятно се касае за едно преживявано от него голямо притеснение. Всъщност, винаги той се държи много по-ведро, много по-лъчезарно.

На тази оперативка не съм чула да се споменава за наличие на 150 записа. Никой не зададе въпрос, не е ставало дума за това как е изготвен този запис и кой го е направил.

Всъщност, може би имаше едно изречение от г-н Сарафов, че подобно записване е помиярско и тогава г-н Гешев каза, че помияри записват. Но понеже доста динамично се развиха събитията, впоследствие разбрахме след пресконференцията, че този запис е бил предаден на флашка на негов служител", заяви Даниела Машева, заместник-главен прокурор.

След края на изслушването на Машева Иван Гешев каза, че напуска заседанието на ВСС заради пътуването си до Страсбург. Правосъдният министър Атанас Славов и членове на ВСС видяха в действията му опит за осуетяване на производството по искането за предсрочното му освобождаване от поста.

Атанаска Дишева, член на ВСС:

"Г-н Гешев, съжалявам, че трябва да бъде пряма в изказа си, но аз лично считам, че вие шиканирате приключването на тази процедура".

Иван Гешев, главен прокурор:

"Аз не съм се родил главен прокурор. Казвам ви го искрено и приятелски, нито ще умра главен прокурор".

Атанас Славов, министър на правосъдието:

"Също считам, че тръгването Ви в момента е опит за осуетяване на производството, но съм длъжен да уточня следното - министърът на правосъдието също е поканен да участва на изслушването в Страсбург в Комисията LIBE, но министерството изпраща заместник-министър, именно защото това производство е изключително важно за българското общество".

По-рано тази сутрин, на влизане на заседанието на ВСС, главният прокурор Иван Гешев определи предложението за отстраняването му като "политически инсцениран опит в нарушение на всякакви правни принципи".

"Вярвам, че не само ние, магистратите, членовете на ВСС и всеки българин, ако сега се наведе, вече няма да се изправи. От опита за убийството ми до този политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви правни принципи, представете си какво се случва с един обикновен магистрат, с един обикновен българин. Опасността е да се върнем към времената, когато ни управляваше една тричленка или петчленка, наречена политбюро. Надявам се, че ВСС няма да влезе в политическия график, може би, на Пеевски и Борисов. Вярвам в родината и българския народ", каза Гешев пред медиите.

Иван Гешев: Надявам се, че ВСС няма да влезе в графика, може би - на Пеевски и Борисов

Междувременно пред ВСС се проведе демонстрация срещу главния прокурор Иван Гешев в защита на осъдената бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

На предишното заседание изненадващо беше оттеглено първото искане, внесено от шестима членове от прокурорската колегия на ВСС. Става дума за обвиненията, че главният прокурор се е намесил при разследването на взрива срещу него, като е допуснал присъствието на израелски експерт на местопроизшествието.

Борислав Сарафов и Ясен Тодоров бяха изслушани от ВСС по искането за отстраняването на главния прокурор

На заседанието, което продължи 14 часа, бяха изслушани като свидетели директорът на националното следствие Борислав Сарафов и неговият заместник Ясен Тодоров. Днес процедурата продължава със събиране на доказателства.

Снимки: Десислава Кулелиева, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пак проверка в болница "Лозенец": Докъде стигнаха предишните производства?
Пак проверка в болница "Лозенец": Докъде стигнаха предишните производства?
Арда Кърджали привлече национал на Азербайджан за първи летен трансфер
Арда Кърджали привлече национал на Азербайджан за първи летен трансфер