НОВИНИ

Украйна обяви, че си е върнала четвърто селище

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:17, 12.06.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Европа
Слушай новината

Украйна обяви, че си е върнала четвърто селище, след като в събота президентът Володимир Зеленски призна, че дългоочакваната контраофанзива вече е в ход. Равносметката идва в Деня на Русия - национален празник, на който президентът Владимир Путин призова сънародниците си към патриотизъм в "трудни времена" за страната. Москва съобщи, че украинската офанзива продължава в южната част на Донецка област.

Украинският флаг се издига вече и над Сторожеве - четвъртото населено място, което Украйна си върна в Донецка област след Благодатне, Нескучне и Макаровка. Обявеният напредък е с едва общо пет километра, отбелязва Ройтерс.

"Отначало врагът оказа съпротива. Опита се да ни отблъсне с артилерия, но ние успяхме да вземем инициативата и бавно, къща по къща, започнахме да превземаме селото. Убихме общо 10 вражески войници, четирима взехме в плен", казва украински войник.

Силите на Киев остават на 90 километра от брега на Азовско море и междинната си цел да прекъснат сухопътната връзка на Русия с окупирания Крим. Генералният щаб на Украйна съобщи, че частите на страната през изминалите 24 часа са провели поне 25 ожесточени сражения на Източния фронт край Бахмут.

Наблюдатели отбелязват, че е твърде рано за заключения за съдбата на украинското контранастъпление. Засега то се свежда до отделни сблъсъци, вероятно с цел проучване на руската отбрана. Според бившия командващ американските сили в Европа Бен Ходжис, основният удар вероятно ще бъде нанесен със стотици танкове и бойни машини на пехотата.

Засега Украйна говори само за операции по фронтовата линия със загуби и за двете страни, като руските са по-значителни, предава BBC. Киев обяви, че иска да обсъди подробностите около формирането на така наречената "самолетна коалиция" на следващата среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна на 15 юни в Брюксел.

Президентът Володимир Зеленски отдавна настоява страната му да получи машини F-16. Паравоенното чеченско формирование "Ахмат" днес подписа договор с руското министерство на отбраната, съгласно нареждане на Москва за така наречените "доброволчески формирования". Заповедта се разглежда като част от усилията за поставяне на частни военни групировки като Вагнер под централен контрол.

"Заповедта предвижда до 1 юли да бъдат подписани договори, които определят всички наши бъдещи действия. Заповедта дава права на всички защитници да изпълнят воинския си дълг. В допълнение цялата социална защита и семейни права за военните обхващат и членовете на доброволческите формирования", каза ген. Алексей Ким - заместник началник-щаб на ВС на Русия.

Лидерът на "Вагнер" обяви, че няма да подпише, защото министърът на отбраната Сергей Шойгу не може да ръководи военни формирования. От месеци Евгений Прогожин е в конфликт с Шойгу и с началник-щаба Герасимов, като публично ги обвиняваше, че не доставят на хората му достатъчно боеприпаси в битката за Бахмут.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството ще работи в сътрудничество с националния омбудсман
Правителството ще работи в сътрудничество с националния омбудсман
Всички областни управители подадоха оставки
Всички областни управители подадоха оставки