НОВИНИ

Кметът на Стамболийски е обвинен в злоупотреби с обществени поръчки

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 12.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, който е и областен лидер на ГЕРБ, е привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление, свързано с обществени поръчки. Обвинение е повдигнато и срещу неговата заместничка Теодора Денева.

Двамата са разследвани за ремонти на лятно кино, училищен физкултурен салон и градския парк на обща стойност 2 400 000 лв. Прокуратурата им определи парична гаранция в размер от по 3000 лева.

Досъдебното производство срещу кмета и заместник-кмета на Стамболийски е образувано през октомври 2022 година и обхваща възлагането на обществени поръчки за период от близо пет години.

Според обвинението Георги Мараджиев е бил подбудител и помагач, а заместничката му Теодора Денева извършител на престъпления по служба с цел получаване на имотна облага.

"Нарушаване и неизпълнение на служебни задължения, свързани с обществени поръчки, които са възлагани от общината за ремонт, реконструкция и изграждане на различни обекти с обществено предназначение", заяви Галина Андреева-Минчева, заместник окръжен прокурор на Пловдив.

Кметът на Стамболийски е категоричен, че обвинението е политическа поръчка.

"Проследете пътя на Иван Гешев. През който град е минал, след два-три месеца се започва изчегъртване на хора от ГЕРБ", допълни Георги Мараджиев, кмет на община Стамболийски.

Кога мина тук?

Георги Мараджиев, кмет на община Стамболийски: Преди три седмици.

Мараджиев отрече да е подбуждал заместника си с мотива, че Денева не е работила в общината преди 2019-та година.

"Това с подбуждането към престъпление е абсолютен фарс. Нямаме обжалвания от кандидати, които са отстранени", заяви Теодора Денева, заместник-кмет на Стамболийски.

"Няма никакви описани конкретни действия в какво се състои нарушението. Това обвинение няма да остане такова каквото е в момента или пък, ако остане, то със сигурност ще катастрофира в съда", каза още Росен Димитров, адвокат на Георги Мараджиев.

Ако се докаже това обвинение, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските фехтовачи с пълен комплект медали от последния ден на "Купа Бургас"
Българските фехтовачи с пълен комплект медали от последния ден на "Купа Бургас"
Почина бившият президент на Милан и Монца Силвио Берлускони
Почина бившият президент на Милан и Монца Силвио Берлускони