Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Найден Тодоров: Гневът на артистите е основателен, но "седмица без култура" би била прострелване в крака

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 12.06.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Човек вижда нещата по по-страшен начин, когато седне в министерския стол - това коментира бившият служебен министър на културата Найден Тодоров в "Денят започва".

"Това, което прави цялото нещо страшно не е, че има нерешими проблеми, а че те са прекалено много и човек не знае откъде да започне. Откъдето и да започнеш, останалите питат - "а защо не започна от нас?"

Гневът на артистите е основателен, коментира Тодоров, но определи намерението им за протест под формата на "седмица без култура" като прострелване в крака, тъй като сценичните изкуства работят на делегиран бюджет, т.е. финансирането се получава спрямо приходите им от публика. Когато се обяви седмица без култура, хората, от които зависят средствата, ще намалят субсидията, артистите ще получат по-малко пари, а публиката ще остане без култура, посочи бившият министър.

Проблемите в културата са трупани с десетилетия и един от тях е финансирането, но той не е основен. Според Найден Тодоров със сега наличните средства може да се създаде "псевдонормалност", ако те се разпределят по различен начин. Не пожела обаче да коментира как трябва да се разпределят, защото това е политически въпрос.

"Смятам, че всяка една система може да работи, стига хората в нея да я разбират и да искат тя да бъде приложена правилно".

Режисьори изразиха несъгласие с предложения нов начин за оценяване на филми

Начинът на субсидиране на сценичните изкуства не се е променил, но започнем ли да говорим за музеи или галерии, става още по-страшно, коментира той. За Тодоров големият проблем е, че хората от всички сфери на културата в България са не повече от 10 000 и много малка част от обществото се интересува от тях.

Заяви, че не му е оказван политически натиск относно казуса с Народния театър, а основният фактор там е бил общественото мнение.

"Много хора идват при мен - едните ми казват: "уволни този", другите - "уволни другия". Не съм имал политически натиск, но съм имал натиск от страшно много хора и в двете посоки. Първо отказах да подпиша акт, с който щеше да бъде освободен Александър Морфов, после отказах да подпиша вече съвсем незаконен акт, с който да бъде освободен директорът".

Според Найден Тодоров министърът на културата не може да заема страна в подобен спор, защото именно той е човекът, който подписва заповедите за освобождаване на директори на театри. Изрази мнение, че театрите трябва да се управляват сами.

"Ако някой си представя, че културните институции в България са извън нея и в тях се случва нещо затворено, това не е така. В културните институции работят хора, които са част от нашето общество и всичко, което се случва в обществото, се случва и при тях. Аз ги възприемам като един умален модел на това общество, в този смисъл тези скандали са нещо, което не е непознато и вероятно няма да е последно".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев: Надявам се, че ВСС няма да влезе в графика на Пеевски и Борисов
Иван Гешев: Надявам се, че ВСС няма да влезе в графика на Пеевски и Борисов
Радина Величкова, Димитър Панделиев и Мартин Димитров с по три титли на националния шампионат U18 по лека атлетика
Радина Величкова, Димитър Панделиев и Мартин Димитров с по три титли на националния шампионат U18 по лека атлетика