НОВИНИ

Губернаторът на Херсон пред БНТ: Над 36 000 души са в рисковата зона след взривяването на язовира

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
07:17, 12.06.2023 (обновена)
Чете се за: 07:22 мин.
По света
Слушай новината

В нощта срещу 6 юни бе взривен язовирът при Каховската ВЕЦ, една от най-големите в Украйна, която е окупирана от руските сили от февруари 2022 г. В момента все още се определят мащабите на разрушенията, вече стана ясно, че има и загинали цивилни.

Специално за БНТ губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин разказа за ситуацията в региона след бедствието. По думите му над 36 000 души в 80 населени места са в рисковата зона след взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка".

"Ситуацията остава изключително сложна, нивото на наводненията намалява, но нивото на водата е високо - 5 метра. В Херсонска област са наводнени 600 кв. км., от които 32% са на десния бряг, а 68% на другия, временно окупиран от Русия".

Под вода са 34 населени места, разказва Прокудин. В неокупираните територии 3662 къщи са изцяло потопени. В Херсон най-тежко са пострадали 210 жилища.

БНТ: Как минава евакуацията на хората?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: В района тече спасителна операция. Доброволци, спасители и полиция се притичват на помощ на всички, изпаднали в беда заради руските терористи. Към момента са евакуирани над 2000 души.

БНТ: Има ли зелен коридор за хората на територията, контролирана от Русия?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: Няма зелен коридор, за съжаление. На левия бряг положението е много критично. Окупаторите изгубиха ценното време на хората с приказки, че всичко е наред и сега не бързат да помагат на пострадали от водната стихия, която се случи по тяхна вина. Първо, в началото изобщо не дадоха възможност да се качат на лодките и отнеха лодките от хората, това е ужасно. Сега дори не е ясно колко пострадали хора има на окупираната територия, вероятно са стотици. Ужасна ситуация, те продължават да стрелят, когато хората се опитват да се спасят от тази стихия.

БНТ: Как реагират международните организации?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: Цялото централно правителство, президентът на Украйна Володомир Зеленски, ние на местно ниво, водим диалог със световната общност, за да се включат в спасяването на нашите хора, които са заложници на левия бряг, контролиран от Русия. Все още няма резултати, но се надяваме международните организации да помогнат.

Хуманитарна катастрофа в Украйна заради взривения язовир

БНТ: Колко хора и населени места са изложени на риск?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: Над 80 населени места, 16 000 жители на десния бряг и 20 000 във временно окупираните територии са в рисковата зона.

За ситуацията с Каховската ВЕЦ и последствията за Черно море и околната среда след взривяването на язовира пред БНТ говори и екологът от Одеса Владислав Балинский.

"Водата в язовир Каховка вече е под критичното ниво на охладителните водоеми на атомните станции. Напълно унищожен е националният природен парк "Межднестровский". Сега вече може да се обследва замърсяването на акваторията на Черно море. Има плуващи острови от боклук, в които има огромно количество отломки. Виждал съм такива снимки. Правят ги хората, които живеят там", раказва той.

БНТ: Какви последствия за акваторията на Черно море ще имат тези замърсявания?

Владислав Балинский, еколог: Не е възможно в момента да се направи оценка на мащаба на тази екологична катастрофа. Засегнати са огромни територии и вследствие на това се е променил ландшафтът на засегнатите територии. Наводняването на тези земи е много опасно – това е очевидно.

Как отломките от Херсон достигнаха до Черно море?

Територията на природния парк е близо 80 000 хектара и всичко е отнесено от водата на язовира. Паркът се намира в долната част на Днепър, където близо 80 населени места също са залети от водата. Нивото на места достига до 3 - 4 метра и е покрило покривите.

Владислав Балинский, еколог: Това мащабно наводнение отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да говорим за възможно изтичане на химически замърсители.

На територията на Каховския язовир от много години се намира и промишлен комплекс, където има химически замърсители, които са много опасни. По думите на еколога, преди години в СССР са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години - затова сега те са забранени по целия свят.

БНТ: Възможно ли e впоследствие тази екологическа катастрофа да предизвика опасност не само за Украйна?

Владислав Балинский, еколог: Освен химическите вещества, които са се намирали на дъното на язовир Каховка, са отнесени гробища за хора и животни, както и канализацията на някои от населените места. Част от това се оттича в Черно море и отива към Румъния и България.

Според еколога течението може да донесе замърсените води и до българското крайбрежие. Затова е нужен мониторинг на водата в Черно море.

"За въздуха няма проблем, но по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето. Очаквам замърсяването на Черно море край Варна да си проличи 5-6 дни след инцидента. Трябва да се следи динамиката на процеса и как ще се разпространява това петно, което върви към Черно море".

В залетите територии на Одеса трябва да се вземат противоепидемични мерки. Замърсяването ще се отрази на цялата екосистема, включително на риби, китове и делфини. Вероятно ще се промени прозрачността на водата и ще има оцветяване на водораслите, предупреждава още екологът.

Вижте още във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО започва най-мащабните си военновъздушни учения
НАТО започва най-мащабните си военновъздушни учения
Движението "Европа сега" печели изборите в Черна гора
Движението "Европа сега" печели изборите в Черна гора