НОВИНИ

ВСС продължава с дебатите по предсрочното освобождаване на Иван Гешев

bnt avatar logo
от БНТ
06:03, 12.06.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

ВСС продължава днес дебатите по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Става въпрос за искането внесено от четирима членове на ВСС по повод изказването на главния прокурор, в което нарича част от депутатите "политически боклук" и така е уронил престижа на съдебната власт.

На предишното заседание на пленума на ВСС, което продължи 14 часа, бяха изслушани като свидетели директорът на националното следствие Борислав Сарафов и неговият заместник Ясен Тодоров. Днес процедурата ще продължи със събиране на доказателства.

ВСС заседава 14 часа дали да прекрати мандата на Иван Гешев - какво стана ясно?

Първото искане беше оттеглено от шестимата членове на ВСС, които го внесоха. Става дума за обвиненията, че главният прокурор се е намесил при разследването на взрива срещу него, като е допуснал присъствието на израелски експерт на местопроизшествието.

Без да уточняват мотиви, шестимата намекнаха за упражнен натиск. Обвинител номер 1 поиска изслушване при закрити врата в парламента и председателят на Народното събрание трябва да вземе решение дали да го допусне тази седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Вагнер" бойкотира новите договори с руската армия
"Вагнер" бойкотира новите договори с руската армия
Жълт код за валежи в Западна България
Жълт код за валежи в Западна България