НОВИНИ

Поисканото изслушване на Гешев - подкрепят ли го политическите сили в парламента?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:40, 11.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Председателят на Народното събрание трябва да реши ще бъде ли изслушан в парламента главният прокурор Иван Гешев. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ смятат, че с искането си да говори пред депутатите, ръководителят на държавното обвинение оказва натиск върху тях.

Като опит за оказване на натиск разчетоха първите две сили в парламента искането на Иван Гешев да бъде изслушан в Народното събрание по казуса "Барселонагейт" и за искания имунитет на Бойко Борисов.

"Оказване на политически натиск - такова, каквото ми се струва ваденето на стари дела и поголовно искане на имунитети на народни представители или наистина има нещо важно да каже на народните представители. На мен ми се струва, че е по-скоро първото", заяви Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ-СДС.

"От една страна тече процедурата по освобождаването му от ВСС. От друга страна той зарежда парламента с искания за имунитети и по този начин само потвърждава собствената си несъстоятелност, защото наличието на досиета на случаи на трупчета, е нещо, което българското общество доста силно вярва, че съществува такъв инструмент за натиск, не само върху политици", допълни Антоанета Цонева, депутат от ПП-ДБ.

От ИТН вече са взели решение как ще гласуват по казуса с поискания имунитет на лидера на ГЕРБ.

"Тошко Йорданов го каза и от трибуната - ще гласуваме за отнемане на имунитета на Бойко Борисов, искам да видя и как ще гласуват ПП-ДБ", заяви Гроздан Караджов, депутат от "Има такъв народ".

За вторите в парламента основен приоритет остава съдебната реформа, а присъствието на Делян Пеевски в комисията по конституционни въпроси коментираха така:

"Нашата група за разлика от ИТН, които със своето гласуване си направиха майтап", заяви Антоанета Цонева.

ИТН обаче обясниха избора си.

"Нашите гласове бяха "за", защото Тошко Йорданов каза вие заслужавате - ето в комисията да бъде умишлено действие, което показа цялото политическо лицемерие на ПП-ДБ", каза още Гроздан Караджов.

ИТН подкрепят и отпадането на фигурата на главния прокурор.

Вижте още в прякото включване на Виолета Русенова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 12% (ОБЗОР)
От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 12% (ОБЗОР)
Новак Джокович: Изключително съм горд и доволен, едва ли е съвпадение, че точно тук взех 23-ата си титла
Новак Джокович: Изключително съм горд и доволен, едва ли е съвпадение, че точно тук взех 23-ата си титла