НОВИНИ

Скандал между националисти и представители на ЛГБТИ общността заради спряна кинопрожекция

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:17, 11.06.2023 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

МВР започва проверка след напрежение около отменена прожекция на филм от програмата на "София Прайд" снощи. Протестиращи са нахлули в кино "Одеон" и са обиждали представители на ЛГБТИ общността. До физическо насилие между двете групи не се е стигнало. Днес пред киносалона отново се събраха граждани.

Засилено полицейско присъствие заради информация за протест и тази вечер.

По думите на организаторите филмът "Близо", заради който снощи възникна напрежение, е излъчван у нас поне 10 пъти до момента и не е предизвиквал подобна реакция.

Той е прожектиран в Кан и на София Филм Фест. Заради снощната ситуация организаторите на прожекцията ще сезират прокуратурата по казуса.

"Близо" - филм, който разказва за приятелството и интимността между две 13-годишни момчета. Преди началото на прожекцията обаче пред киното се събрала група протестиращи.

"Те влязоха в салона, т.е. в предверието на киното, уж за да си купят билети, започнаха да снимат участници, т.е. хора, които са дошли за прожекцията отблизо. Започнаха да ги наричат педофили, да ги питат вие защо излъчвате такива филми. Тези хора могат да протестират срещу нас, но не и да пречат на провеждането на нашето мероприятие", заяви Радослав Стоянов, организационен комитет на "София Прайд".

Служителите в киното не пожелаха да застанат пред камерата ни, но описаха ситуацията като зловеща. Организаторите твърдят, че не са получили съдействие от полицията.

"Такова е било отказано с мотива, че това си е публично събитие - всеки може да си купи билет за него", допълни Радослав Стоянов.

Вътрешният министър Калин Стоянов ще се запознае в детайли с действията на служителите, изпратени на място. В позиция до медиите от МВР допълват:

Според предварителните данни, предоставени от СДВР, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Там е установено, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък. Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи, заявяват в позиция от Министерството на вътрешните работи.

За БНТ от партия "Възраждане" коментират, че няма да позволят пропаганда на педофилия и хомосексуализъм. И допълват:

"Агресивната рекламна кампания на гей парада в София и събития в него са насочени към децата на България. Младежката организация на "Възраждане" вече изпрати писма до всички институции, в които настоява поне детската сцена на парада да бъде забранена. Нашите младежи и техни приятели от други български организации вчера спряха прожекцията на филма и ще продължават активно да изразяват гражданската си позиция по темата. Появилата се информация в последните часове в някои медии не е вярна. На протеста вчера се стигна до словесен сблъсък, след като един хомосексуалист от женски пол блъсна жена, която беше дошла да изрази гражданската си позиция на неодобрение към филма и излъчването му", се казва в позиция на ПП "Възраждане".

Във Фейсбук от "Продължаваме Промяната" определиха поведението на "Възраждане" като абсолютно недопустимо.

"Действията на "Възраждане" продължават да излизат извън контрол и противоречат на всички хуманни, демократични и държавнически принципи. Няма да допуснем каквото и да е нарушение на демократичните права на когото и да е в България", заявяват от ПП.

Освен симпатизанти на "Възраждане" сред протестиращите е имало и други групи. А от полицията ще предприемат допълнителни мерки за обезпечаване сигурността на предстоящи събития.

"Не мисля, че някой трябва да си представя, че може да забрани на някой да ходи на кино. Същото "Възраждане" се опитаха да го направят в парламента. Опитаха се да ни накарат да спрем да говорим от трибуната. Това вчера. Днес се опитват да ни накарат да спрем да гледаме един нормален филм. Това няма как да продължи, трябва да е ясно, че живеем в свободна страна и всеки е свободен, спазвайки законите, да прави това, което смята за необходимо", коментира още Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович: Изключително съм горд и доволен, едва ли е съвпадение, че точно тук взех 23-ата си титла
Новак Джокович: Изключително съм горд и доволен, едва ли е съвпадение, че точно тук взех 23-ата си титла
Рома привлече Усем Ауар като свободен агент след изтичането на договора му с Лион
Рома привлече Усем Ауар като свободен агент след изтичането на договора му с Лион