НОВИНИ

Парламентарни избори в Черна гора - кой ще победи

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:38, 11.06.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

В Черна гора се провеждат предсрочни парламентарни избори. Те са първите след поражението на ветерана в черногорската политика Мило Джуканович на президентските избори миналата година след 30 години на власт като държавен или правителствен ръководител. Очаква се най-много гласове да спечели проевропейско движение.

Мнозина в Черна гора очакват от тези избори правителство, което да приложи икономически реформи, да подобри инфраструктурата и да отведе страната членка на НАТО по-близо до присъединяването ѝ към Европейския съюз.

"Очаквам стабилно правителство, по-добро от това, което имахме през последните три години. Очаквам членство в Евросъюза и по-добър стандарт на живот", заяви Йелена Попович, жител на Подгорица.

Адриатическата страна е с население от около 620 000 души. За 81 места в парламента се борят 15 партии и коалиции.

До предсрочния вот се стигна след като миналата година две правителства бяха свалени с вот на недоверие, а споразумение за трето не беше постигнато.

Тогавашният президент Мило Джуканович насрочи вота, на който неговата Демократична партия на социалистите за първи път ще се яви като опозиционна, тъй като след изборите през 2020 година беше сложен край на близо 30-годишното ѝ управление.

Самият Джуканович, който изведе страната от съюза със Сърбия през 2006 година, се оттегли от ръководството след като загуби президентския балотаж от Яков Милатович.

Начело в проучванията е коалицията около центристкото движение "Европа сега". То е създадено миналата година.

Подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, по-близки връзки с Белград, и предлага увеличаване на минималната работна заплата от 220 на 450 евро.

Лидерът на партията, Милойко Спаич, е смятан за фаворит за нов министър-председател.

"Разбираме, че гражданите са уморени от черногорския начин на правене на политика, но парламентарните избори означават живот за следващите четири години, защото парламентът ще гласува всички реформи и закони за всеки от нас", каза още Милойко Спаич, лидер на партията "Европа сега".

Прогнозите са, че коалицията няма да може да получи мнозинство и ще трябва да търси подкрепата на други партии. Изборите се следят от наблюдатели от Европейския парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел: Принципът на това правителство е диалог с Денков
Мария Габриел: Принципът на това правителство е диалог с Денков
След повече от половин век чакане - Ферари отново триумфира в 24 часа на Льо Ман"
След повече от половин век чакане - Ферари отново триумфира в 24 часа на Льо Ман"