НОВИНИ

Украйна съобщава за първи успехи от началото на контраофанзивата

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:00, 11.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Украйна съобщава за първи успехи от началото на контраофанзивата си. Село в Донецка област е преминало обратно под контрола на Киев, съобщават украинските сили. В същото време руските власти разпространяват кадри, на които се твърди, че унищожават украинска бойна техника.

Украински флаг се развява в село Благодатнe в Донецк за първи път от месеци. С тези кадри, разпространени от украинската армия, Киев обяви първите си успехи от началото на контраофанзивата.

"Упълномощен съм да обявя, че село Благодатне беше освободено. Операцията беше успешна и беше проведена съвместно с частите, които защитават района на Авдеевка", заяви Валерий Шершен, говорител на украинската армия.

Киев съобщава, че бойни действия се водят на поне четири фронта - в Бахмут, на границата между Донецка и Запорожка област, в Луганска област и в Запорожие. Пробивът на Киев беше потвърден и от американския Институт за изследване на войната, а също и от британското военно министерство.

И докато украинската страна съобщава за успехи, Москва публикува кадри, на които се твърди, че руските части унищожават украински танкове. Говорителят на руското министерство на отбраната съобщи и за неуспешен опит на Украйна да атакува руски военен кораб, патрулиращ около газопроводи в Черно море.

За пореден път се заговори и за напрежение между частната военна компания "Вагнер" и Москва. Собственикът на наемническата армия Евгений Пригожин заяви, че няма да подпише нов договор с военното министерство и допълни, че руският военен министър Сергей Шойгу не се справя със задълженията си.

Продължава евакуацията на населението в наводнените от язовир "Нова Каховка" райони.

"Към момента сме евакуирали около 3000 души от Херсонска и Николаевска области. Но това са свободните територии под наш контрол. В окупираните земи е невъзможно да помогнем на хората. Руските терористи правят всичко възможно броят на жертвите да е възможно най-висок. Руският обстрел продължава дори по пунктовете за евакуация", каза още украинският президент Володимир Зеленски.

Близо 30 души се водят в неизвестност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рома привлече Усем Ауар като свободен агент след изтичането на договора му с Лион
Рома привлече Усем Ауар като свободен агент след изтичането на договора му с Лион
Рафаел Надал поздрави Джокович след триумфа му на Ролан Гарос 2023
Рафаел Надал поздрави Джокович след триумфа му на Ролан Гарос 2023