НОВИНИ

ВСС заседава 14 часа дали да прекрати мандата на Иван Гешев - какво стана ясно? (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:21, 09.06.2023
Чете се за: 09:55 мин.
У нас
Слушай новината

В понеделник продължава събирането на доказателства по второто предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. На 14-часово заседание кадровиците успяха да изслушат трима свидетели, сред които шефа на Националното следствие Борислав Сарафов и заместника му - Ясен Тодоров.

Според главния прокурор върху него има натиск от среди извън съдебната власт да подаде оставка. Тази теза Иван Гешев поддържа още от средата на месец май. Той твърди още, че под политически натиск членове на прокурорската колегия са внесли предложенията за предсрочното прекратяване на мандата му. Вносителите пък казват, че върху тях има натиск от прокуратурата с призовки за разпит по прокурорски проверки, които започнали да пристигат, след като поискали освобождаването на главния прокурор от поста. По време на заседанието, докато свидетелите разказваха дали главният прокурор е бил под напрежение и как му се е отразило в дните непосредствено преди брифинга от 15 май станаха ясни и детайли как Иван Гешев е получил писмо с ултиматум да подаде оставка на 15 май сутринта.

По време на заседанието вносителите на предложението твърдяха, че върху тях се упражнява натиск. Бяха изнесени данни и за натиск върху главния прокурор.

Пред Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров разказа, че е имал среща с главния прокурор ден преди изявлението му, в което Иван Гешев определя като "политически боклук" част от народните представители.

"Той ми сподели, че преди мен е разговарял с члена на ВСС Йордан Стоев. В този разговор е обсъждана бъдеща оставка на г-н Гешев и преназначаването му за прокурор във ВАП. От известно време явно има, се упражнява върху него някакъв натиск в тази насока. Всъщност г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената".

Снимки: БНТ, БТА, БГНЕС

Според Тодоров, Гешев му показал писмо, което определил като заплашително. В него му се поставял ултиматум да подаде оставка до 10.00 часа на 15 май. Изслушан беше и шефът на Националното следствие. Борислав Сарафов обясни, че е разговарял с главния прокурор на 14 май по телефона за оставката, а на следващия ден бил повикан в кабинета на Иван Гешев заедно с другите заместник главни прокурори.

"Г-н Гешев ни посрещна и посочи кой къде да седне, на кое място. Аз трябваше да седна отсреща, като отстрани до мен не трябваше да сяда никой. След което той каза, че ще пусне един запис, който е направил на г-н Йордан Стоев, посетил го предишния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа и пусна този запис. Мога да кажа, че г-н Гешев, емоционалното му състояние беше по-скоро с един негативизъм към мен, наострен и както казах, беше с негативно отношение. То личеше още от самото посрещане, влизането ми в неговия кабинет, когато ми показа къде да седна, сякаш трябваше да седна на стола на мъченията срещу него. Някакво особено емоционално състояние не съм забелязал".

ВСС насрочи за понеделник заседание по второто искане за отстраняване на Иван Гешев

Пред кадровиците Сарафов обясни, че няма представа защо отношенията между него и Иван Гешев са се изострили. Повтори, че критикувал главния прокурор, че още на първия ден не е съобщил, че семейството му не е било в автомобила по време на взрива.

"По отношение на позицията ми, че прокуратурата трябва да излезе от политиката - в момента повече от всякога мисля така, защото последните действия на прокуратурата са живо доказателство, че прокуратурата и политиката са тясно преплетени и трябва да излязат от тази прегръдка, в която са се хванали", коментира Сарафов.

Олга Керелска, член на ВСС, съдийска колегия: Значи по повод това взаимно проникване, за което съобщихте вие преди малко, а именно, че политиката е навлязла в прокуратурата и прокуратурата е навлязла в политиката. Само това, че г-н Гешев не съобщи навреме, че в колата не е било семейството му беше причина за промяната на вашето отношение или имаше и политическо въздействие, да го кажем открито?

Борислав Сарафов: Да го кажем открито, аз не познавам никой политик и с никой политик и с никого не поддържам никакви отношения, нито лични, нито служебни. Няма никакво влияние върху мнението ми и върху моята позиция.

"Очевидно, колеги въпросът за отношенията между прокуратурата и политиката и формата на вмешателство в политическия процес, са били предмет на многократни изслушвания и в Народното събрание. Аз не бих искал да влизам в момента в подобна политическа роля, защото моята цел тук е да имаме един неутрален и обективен процес. Аз самият многократно съм задавал и на Гешев въпроси в тази насока, и мои колеги в Народното събрание", каза правосъдният министър Атанас Славов.

Пред колегите си главният прокурор обясни, че натискът да подаде оставка ескалирал на 13 май вечерта, когато на летище София шофьор на прокуратурата му донесъл плик.

"Той ми донесе това писмо и ми даде обяснения как го е получил. Тези обяснения аз съм ги дал в хода на досъдебно производство, където може би ще бъда разпитан като свидетел. Където са разпитвани, както ми е известно, моите заместници по сигнал на г-н Сарафов".

За натиск заговориха и вносителите на предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Огнян Дамянов, член на ВСС, прокурорска колегия: И г-н Гешев, да ви кажа директно, няма нищо мъжко, воеводско или не знам какво в прокуратурата, която водите административно, да прави такива проверки. Не ме интересува докъде е стигнало и какъв ще бъде резултатът.

Иван Гешев, главен прокурор: По същата проверка и на мен ми е снето обяснение, както и на много служители от администрацията на главния прокурор. По същата логика трябва да възприема, че и спрямо мен се упражнява натиск.

Гергана Мутафова, член на ВСС, прокурорска колегия: Значи смятам за напълно уместно да се проведе нарочно заседание на ВСС, на което да се обсъдят всички форми на натиск, които днес бяха споменати и изговорени, спрямо хора тук, около тази маса. Следва това заседание да бъде закрито.

Иван Гешев, главен прокурор: Само че аз не виждам основание да е закрито. Аз не се притеснявам от нищо. Ако някой се притеснява, аз нямам тема с това нещо.

След заседанието темата за натиска коментира и правосъдният министър.

"Два бяха крайно притеснителните моменти в днешното изслушване. На първо място - твърденията на членове на ВСС, че се чувстват по някакъв начин заплашвани, принуждавани. На второ място - начинът, по който главният прокурор е получил писмото, което определя като заплаха към него във ВИП зоната на летище София. И то, донесено от служител на прокуратурата. Т.е. тук става дума за сериозен механизъм за упражняване на влияние. Тези твърдения изискват специално внимание", каза Атанас Славов.

Правосъдният министър ще свика заседание на съвета, на което да се обсъдят всички твърдения за натиск.

Гешев иска парламентът да го изслуша за корупция по високите етажи на властта

С писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков, главният прокурор поиска да бъде изслушан от народните представители във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. Иван Гешев посочва, че иска изслушването за бъде в закрито заседание поради чувствителната информация, която се съдържа в разследванията, с които ще запознае депутатите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА триумфира с отборната титла в класическата борба на държавното първенство
ЦСКА триумфира с отборната титла в класическата борба на държавното първенство
Стикерът за паркиране по местоживеене в София ще се издава само онлайн
Стикерът за паркиране по местоживеене в София ще се издава само онлайн