НОВИНИ

Тежки сражения в Южна Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:32, 09.06.2023
5048
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

Тежки сражения се водят в Южна Украйна. Те подсказват, че дългоочакваната контраофанзива на украинската армия е започнала. Няма потвърждение от Киев за контранастъпление. Бойните действия се водят на фона на тежка хуманитарна и екологична криза след взривяването на язовира Каховка.

От Киев предупредиха, че взривяването на язовира може да се превърне в екологична бомба, след като замърсените води от река Днепър се влеят в Черно море. Съобщени бяха поне две доказателства, че язовирът е взривен от руснаците. А Москва обвини Украйна за убийството на цивилни, евакуирани от наводнените райони.

"Врагът е в отбрана в Запорожка област", обявиха от украинската армия. От Москва съобщават, че силите ѝ там са водили двучасова битка в ранните часове на деня. Украинският президент Зеленски коментира бойните действия в Донецка област.

"В непрекъсната комуникация сме с военните, с всички, които участват в бойните действия. Тежки сражения се водят в Донецка област, но има резултат", каза Володимир Зеленски.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна епицентърът на сраженията остава източната част на страната, но ситуацията е напрегната във всички точки на фронтовата линия.

Снимки: БГНЕС

В съседната на Запорожка - Херсонска област - 600 квадратни километра остават под вода след взривяването на язовира "Нова Каховка". Сеизмични сигнали, записани в Буковина, Румъния, на 620 километра от Нова Каховка, сочат, че в района на язовира е имало експлозия в 2 часа и 54 минути във вторник - часът, в който е разрушена стената. Само много голямо количество експлозиви могат да произведат сигнал, който да бъде засечен на такова разстояние. Украинските служби за сигурност разпространиха запис на телефонен разговор между руски военни, които обсъждат как Москва е отговорна за взривяването на язовира. Върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел категорично обвини Русия.

"Язовирът не е бомбардиран, разрушен е от експлозиви, инсталирани в камерите, където се намират турбините. Мястото на експлозиите е под руски контрол. Очевидно не съм бил там, за да знам кой го е извършил, но всичко сочи, че щом Русия има контрол, едва ли може да е някой друг", Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност.

Нивото на водата в резервоара на язовира "Каховка" е паднало под критичните 12 метра и 70 сантиметра, съобщават украинските власти - това означава, че вече но могат да се водоснабдяват домакинствата и най-голямата АЕЦ в Европа - Запорожката. В град Гола Пристан в контролираните от Русия територии евакуациите продължават.

"Скрихме се в детската градина, къщата ни беше отнесена от водата."

Москва съобщава за нова атака с дрон срещу руския град Воронеж

А Кремъл обвини украинската армия, че подлага на непрекъснат обстрел наводнените райони. Русия съобщи за 8 жертви на наводненията, сред загиналите е и бременна жена.

"Нека не забравяме - първо всички евакуации се извършват под обстрел, варварски непрекъснат обстрел. Не трябва да забравяме, че това смъртоносно наводнение е причинено от украински саботаж", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Дрон удари жилищна сграда в южния руски град Воронеж и рани двама души. През последните месеци атаки с дронове бяха извършени срещу няколко града в Русия, сред тях и столицата Москва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драган Стойкович публиква списъка с повиканите футболисти за евроквалификацията срещу България
Драган Стойкович публиква списъка с повиканите футболисти за евроквалификацията срещу България
Вердер Бремен се подсили с Наби Кейта
Вердер Бремен се подсили с Наби Кейта