НОВИНИ

Как 14-часовото заседание на ВСС отекна в парламента

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:09, 09.06.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

14-часовото заседание на ВСС отекна и в парламента. Депутатите коментираха пред журналисти дебатите по процедурата за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор с уточнението, че законодателната власт не се меси в съдебната. Според голяма част от коментарите има нужда от сериозна съдебна реформа.

Подробности вижте във включването на Вера Александрова.

Рая Назарян, ПГ на ГЕРБ-СДС:

"Какви решения, как, по какви правила ще ги взима ВСС и е изцяло в техните правомощия и не зависи от нас. Ние вмешателство не упражняваме спрямо този независим орган. Могат да се държат така, както преценят. Щом имат нужда от дебат и да се дебатират определени теми е изцяло в техните правомощия да го правят. Могат да дебатират колкото е необходимо преди да вземат своите решения".

Надежда Йорданова, ПГ на ПП-ДБ:

"Главният прокурор явно се занимава с всичко друго, но не и да организира работата на прокуратурата затова да има пълно, обективно, всестранно разследване на всяко едно престъпление, особено пък на тези от висок обществен интерес. Това, което наблюдавахме вчера, имаше много малко общо с правото. Изненада беше промяната на позицията на част от членовете на ВСС спрямо позицията от миналата година в аналогично подобно производство и това е поредно доказателство, че е крайно време тук, в тази сграда ние да реформираме ВСС и институцията на главния прокурор".

Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане":

"Тъжното е, когато виждаме, че във ВСС има хора, които всъщност са копчета и като им натиснеш копчето работят, като им натиснеш копчето, спират да работят. Това е тъжното. Аз заради това днес казах, че е изключително унизително, когато законите се променят заради определени хора и заради определени в момента моментни състояния на силите. Определено е ясно, че статуквото, което иска да премахне главния прокурор се разцепи на две".

Делян Пеевски, депутат от ПГ на ДПС:

"Лакърдии!"

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България":

"Прецедент най-малкото. Не е имало такова заседание 14 часа. За съдържанието на разговора - предпочитам да замълча".

Станислав Балабанов, депутат от ПГ на ИТН:

"Но е логично ние, като политически представени партии, да търсим пътя наистина да реформираме тази система, за да не допускаме тези игри на влияние повече и това сливане на изпълнителна власт, законодателна власт със съдебна власт в едно".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христомира Поповска се класира за четвъртфиналите на турнир по бадминтон в Доминиканската република
Христомира Поповска се класира за четвъртфиналите на турнир по бадминтон в Доминиканската република
Гидженов ще ръководи баража за участие в Лигата на конференциите между Левски и Арда
Гидженов ще ръководи баража за участие в Лигата на конференциите между Левски и Арда