НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене поредното удължаване на бюджета

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:31, 09.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Още една крачка към удължаване на държавния бюджет направиха депутатите днес. На първо гласуване те приеха да бъде финансирано увеличението на пенсиите от 1 юли, както и да има пари за трансфери към здравната каса и общините. Очаква се в законопроекта през другата седмица да бъдат вписани и допълнителни поправки.

В законопроекта за удължаване на бюджета депутатите се разбраха да запишат изрично, че общините ще могат да ползват част от приходите си, за да покрият вече започнати проекти, както и да се подготвят за предстоящите местни избори.

"Това дава възможност на общините и Здравната каса да извършват ритмични плащания над миналогодишните лимити, ако те се налагат", посочи финансовият министър Асен Василев.

Всички парламентарни групи се обединиха около решението, че между двете четения на бюджета трябва да бъде вписан неснижаем минимум от 4,5 млрд. лева, за да се гарантира че парите от т.нар сребърен фонд няма да бъдат изхарчени до 31 юли 2023 година.

"Трябва да бъде ограничена изпълнителната власт, Министерството на финансите трябва да бъде ограничено от такива изкушения и ние ще подкрепим тази идея", заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

"Ще дойде време когато, за да гарантираме наистина пенсионната система и да направим по адекватни пенсиите, да ползваме парите от него", посочи Георги Гьоков от "БСП за България".

"Нужда няма никаква да се пипат, но на принципа "сигурното си е сигурно" - нека да се заличат тези думи, за да няма притеснение у никого, че такова действие може да се случи. Това ще продължи и при редовния бюджет", призова финансовият министър.

Още веднъж Асен Василев подчерта, че следващият бюджет ще бъде приет до края на юли и ще е с дефицит до 3%.

"Затова ми е много интересно, в новия бюджет, който ще ни представят, дали сегашният финансов министър, който направи предишния бюджет, заради който сме в тази каша, ще успее да оправи своите недомислици, които сътвори през 2022 година", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Финансовият министър Асен Василев отговори:

"Аз не ви давам идеи как да пишете песни, не ми давайте идеи как да пиша бюджет. Парите от сребърния фонд не се пипат, затова има неснижаем остатък. Само да напомня, че бюджетът, който всички подкрепиха и вие лично, завърши с 2,9 дефицит на начислена основа и 0,8 на касова основа".

Депутатите ще гласуват окончателно удължаването на бюджета следващата сряда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Класирани са тримата кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека
Класирани са тримата кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека
Николай Иванов: Мога само да съм доволен от съдбата си
Николай Иванов: Мога само да съм доволен от съдбата си