НОВИНИ

Състезатели от 40 държави участват в европейското първенство по снукър за мъже, жени и ветерани в “Албена”

състезатели държави участват европейското първенство снукър мъже жени ветерани ldquoалбенаrdquo
bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 09.06.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейско първенство по снукър за мъже, жени и ветерани се провежда в курортното селище “Албена”. Участниците в турнира са от над 40 държави. Днес приключва индивидуалното първенство за жени и ветерани над 40-годишна възраст. Отборното състезание за жени, мъже и ветерани пък ще се проведе между 12 и 17 юни.

В турнира взимат участие само любители. Сред тях е и финалистът от европейското първенство за юноши до 16-годишна възраст българинът Максим Костов.

"Олег Велинов ме покани да играя сега с Марк Уилямс, за което съм много благодарен, това е един уникален шанс за мен, защото Марк Уилямс е мой идол още от детството. Да се поуча от Уилямс, да взема някои неща от играта му и не само от играта му и от поведението му около масата", коментира за БНТ Максим Костов, финалист от европейското първенство за юноши до 16-годишна възраст.

Според голямата звезда на снукъра Марк Уилямс, който е гост на турнира и подкрепя отбора на Уелс, нивото на състезателите е много добро.

"България предлага много добри условия за играта, времето винаги е чудесно. Аз не участвам в състезанието, но то е на високо ниво. Състезателите, които взимат участие в първенството не са професинолисти, но покриват всички високи стандарти", сподели и Марк Уилямс, състезател по снукър.

Председателят на българската снукър федерация Олег Велинов е убеден, че през последните години българските снукър състезатели се развиват възходящо и снукърът в България има добро бъдеще.

"Снукърът изгражда хора, които могат да бъдат примери за подражание. Самият начин на снимане на снукъра показва непрекъснато лицата на хората. Така той ги прави много по-разпознаваеми. Всеки един индивидуален спорт има това качество, но при снукъра, то е много по-изявено, защото някой път има мачове в ефир по 4-5 часа, някой път по цял ден има снукър на живо по телевизията. Младите хора са свикнали да получават бързо всичко, което искат, а снукърът иска търпение и себеотдаване и затова пък на него му е трудно да стане масов спорт", заяви Олег Велинов - председател на Българска снукър федерация.

Според президентът на Европейската билярд и снукър асоциация Максим Касис, Българската снукър федерация вече има опита и капацитета да организира и провежда големи състезания.

"Това първенство е наистина много добро, защото предоставя на състезателите отлична възможност и голямо пространство. Нивото на снукър в България се подобри много в сравнение с преди десетина години. Сега има много добър треньор, добра методология, млади състезатели и добра организация", коментира пред БНТ Максим Касис.

Снощи се състоя демонстративният мач между звездата Марк Уилямс и вицеевропейския шампион при юношите Максим Костов, както и мач на двойки между тандема Уилямс и Лий Уокър срещу Велиан Димитров и Виктор Илиев.

Автори: Петко Петков, Владимир Съмналиев РТВЦ Варна

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 60 000 души посрещнаха Карим Бензема в Саудитска Арабия
Над 60 000 души посрещнаха Карим Бензема в Саудитска Арабия
Пендаровски положи цветя на паметник на младежи, убити по думите му от "българския фашистки окупатор"
Пендаровски положи цветя на паметник на младежи, убити по думите му от "българския фашистки окупатор"