НОВИНИ

ЕС прие: Държавите, които не искат да приемат мигранти, да плащат на останалите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:44, 09.06.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Страните от Европейския съюз успяха да постигнат споразумение за реформиране на общата система за предоставяне на убежище. Късно снощи в Люксембург министрите на вътрешните работи се разбраха за нови правила за ускорена процедура по външните граници на ЕС, които ще намалят нелегалната миграцията.

Нов механизъм предвижда държавите, които не искат да приемат мигранти, да плащат на останалите, които им дават убежище. Унгария и Полша гласуваха против промените, България се въздържа.

Години наред политиката за миграцията е ябълката на раздора в ЕС. Шведското председателство на Съвета на ЕС успя да постигне напредък, който може коренно да промени правилата в ЕС и да помогне на страните с най-голям миграционен натиск.

”Това е историческа стъпка и огромен успех, защото успяхме да обединим толкова много държави зад една обща позиция. Още веднъж показахме, че когато работим заедно, можем да постигнем огромен успех в областта на миграцията. Нашето решение ще подобри действието на т.нар. Дъблински регламент. Ще засилим позицията на страните, отговорни за процедурите за предоставяне на убежище, като в същото време предотвратим злоупотребите с вторични придвижвания в ЕС”, каза Мария Малмер Стенергард - министър на вътрешните работи на Швеция.

Реформата предвижда въвеждането на задължителни процедури по външните граници на ЕС, за да се прецени дали молбите за убежище са основателни или не. Лицата, които нямат право на защита, ще могат по-бързо да бъдат връщани в държавите, от които идват. Предвижда се граничната процедура да не бъде по-дълга от 6 месеца.

За да се облекчат държавите от първа линия, които обработват огромно количество молби на мигранти, се предвижда задължителна, но гъвкава солидарност между страните от ЕС. Всяка държава ще трябва да приема определен брой мигранти. Тези, които откажат, ще трябва да плащат 20 000 евро на човек на останалите, които ги приемат.

Унгария и Полша гласуваха против реформите, но те бяха приети с квалифицирано мнозинство. Унгарският премиер Виктор Орбан нарече споразумението неприемливо и обвини Брюксел, че злоупотребява с властта си.

България и още три страни се въздържаха.

“Ние няма как да сме ангажирани самостоятелно в охраната на нашата граница, която е и европейска граница, няма как да бъдем оставени сами за решаването на този проблем. Точно по тази причина ще гласуваме въздържал се. Ние търсим по-общ подход и по-сериозна подкрепа от всички държави-членки", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Новите правила за миграцията трябва да бъдат одобрени и от Европейския парламент, преговорите по тях между Парламента и държавите започнат през есента. Целта е те да влязат в сила до февруари следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов и екипът му отново нападнаха БФС заради тайно изключените 41 клуба
Бербатов и екипът му отново нападнаха БФС заради тайно изключените 41 клуба
Ботев (Пловдив) поднови договора на Лъчезар Балтанов
Ботев (Пловдив) поднови договора на Лъчезар Балтанов