НОВИНИ

Разговорите в НС за конституционната реформа продължават

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:01, 09.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Политика
Слушай новината

Фигурата на главния прокурор да бъде премахната изцяло са обсъдили ПП-ДБ и ДПС. Правосъдният министър смята, че е нужен механизъм за освобождаването на главния прокурор, който да не зависи от временни, плаващи мнозинства. Разговорите в парламента за конституционна реформа продължиха и днес.

Пеевски: Обсъждахме с Христо Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло

Разговорът между "Демократична България" и ДПС за конституционната реформа е бил по предложенията на ДПС. От ДБ им предложили изобщо да няма главен прокурор.

"Преди година и половина, запознайте се, тогава орязахме пълномощията на главния прокурор, сега сигурно ще вървим към премахване на тази фигура. Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото? Обсъждахме конституционната реформа. Запознали са се вчера, нали качихме на сайта, нашите предложения. Те са доста остарели вече, защото бяха преди година и половина, видяхте, че приехме механизма за контрол на главния прокурор и също така обсъждахме с г-н Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор, да я няма като цяло в Конституцията", каза Пеевски.

От "Демократична България" уточниха, че това са само разговори и няма да спрат, докато не се намери общо решение.

"Общото, което обединява позициите, е, че настоящият институт на главния прокурор, който съдържа в себе си фактически безконтролна власт, ще бъде изцяло променен и той няма да продължи да съществува", каза Надежда Йорданова - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Според правосъдния министър особено в последните дни е станало ясно , че са нужни промени в Конституцията по отношение фигурата на обвинител номер 1.

"Очевидно и процедурата, която вчера всички станахте свидетели във ВСС, се нуждае от съвсем различна концепция. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в съвета. Това трябва да е разписано на конституционно ниво и на законодателно и това са теми на нашия разговор", каза Атанас Славов - министър на правосъдието.

"Демократична България" ще разговаря и с други партии през следващата седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димът от пожарите в Канада достигна до Норвегия
Димът от пожарите в Канада достигна до Норвегия
Пламен Андреев, Асен Митков и Антоан Стоянов удължиха договорите си с Левски за още два сезона
Пламен Андреев, Асен Митков и Антоан Стоянов удължиха договорите си с Левски за още два сезона