НОВИНИ

Ученици от Пловдив дебатираха за правата на непълнолетните граждани

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 09.06.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва ли непълнолетните граждани да имат повече права? По тази тема професионално и аргументирано дебатираха ученици от две от елитните пловдивски гимназии – ЕГ "Ив. Вазов" и Националната търговска гимназия.

Състезанието се проведе по правилата на формата "Карл Попър Дебати" и бе заключителният етап от Образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се провежда под егидата на ВСС и Министерство на образованието в Пловдив. Учениците бяха разделени на два отбора, които застъпиха противоположните тези "За" и "Против".

Сред мотивите на утвърждаващия отбор бе заключението, че по примера на държави като Австрия, Шотландия и Бразилия, където непълнолетните имат право да гласуват, гражданската култура се е повишила. Този отбор защити и тезата, че непълнолетните трябва да могат да работят без извънредни санкции от Инспекцията по труда, както и да шофират под надзора на възрастен.

Дебата обаче спечели противниковият отбор, който изтъкна, че многобройни психологически изследвания доказват, че младежите в тази възраст са нестабилни и податливи на внушения – феномен, известен под названието „криза на младежката възраст“. Това ги правело политически манипулируеми, а в същото време няма данни, че правото на гласуване ще покачи националната активност по време на избори. Учениците от този отбор дори цитираха статистика от проведени избори в Гърция в тази посока.

Те настояха, че непълнолетните не трябва да работят по общи правила, защото това противоречи на Хартата за правата на човека и "краде" от детството. В допълнение добавиха, че войната по пътищата у нас се дължи в голяма степен на млади шофьори. Състезанието по дебати бе журирано от магистрати и съдебни служители от пловдивските съдилища и прокуратури.

През цялата учебна година съдии, прокурори и съдебни служители гостуваха с лекции и открити уроци по правни теми в редица пловдивски училища. В годините тази инициатива доведе и до създаване на нова специализирана паралелка „Съдебна администрация“ в Националната търговска гимназия. Целта на дългогодишната програма е формиране на правна грамотност и култура, повишаване на степента на спазване на закона, както и насърчаване на бъдещите професионални търсения на младите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен и РБ Лайпциг ще си оспорват Суперкупата на Германия на 12 август
Байерн Мюнхен и РБ Лайпциг ще си оспорват Суперкупата на Германия на 12 август
Драган Стойкович публиква списъка с повиканите футболисти за евроквалификацията срещу България
Драган Стойкович публиква списъка с повиканите футболисти за евроквалификацията срещу България