НОВИНИ

Колко ефективна би била забраната за търговия с руски диаманти?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:16, 09.06.2023
Чете се за: 04:05 мин.
Русия
Слушай новината

В опит да ограничи възможностите на Русия да финансира войната с Украйна, Великобритания обяви нов пакет санкции. Той включва забрана за внос на мед, алуминий и никел, както и на диаманти с руски произход. Държавите от Г-7 също обсъждаха подобен ход, а ЕС обмисля занапред да включи забраната за търговия със скъпоценни камъни от Русия в санкциите срещу Кремъл.

Доколко ефективна е мярката, предложена от Лондон, и има ли начин потокът от руски диаманти в глобален мащаб да бъде спрян?

Около 4 милиарда долара - толкова е годишната стойност на търговията с диаманти в Русия. Страната е най-големият износител на скъпоценните камъни, следвана от африкански държави.

Сумите, които Москва печели от търговията с диаманти, далеч не могат да се сравнят с тези, които получава от износа на петрол и газ, но въпреки това секторът се смята за ключов. Това е причината редица западни държави да искат да ограничат възможностите за получаване на доходи от него. Търговията с диаманти обаче е сложна и обвита в мъгла, казват експерти.

По пътя си от мините до търговците, диамантите могат да сменят собствениците си между 20 и 30 пъти. Антверпен, Дубай, Мумбай и Рамат Ган са местата, откъдето минават най-много диаманти. Там те се оценяват - като карати, цвят, чистота, и се шлифоват. И именно след тази обработка възможността за проследяването им става почти невъзможна. Защото всяка компания пази ревностно произхода на камъните, с които търгува.

Какво ще стане ако освен Великобритания, и други държави забранят вноса на руски диаманти?

"Това, което основно ще се случи е, че диамантите вече няма да преминават през Антверпен. Тази голяма търговия ще се премести в Дубай, а след това в Индия, или директно в Индия. В държави, които вероятно никога няма да наложат санкции на Русия. А вече веднъж обработени в Индия, ще е много трудно да се определи произхода на диамантите", каза проф. Коен ван ден Бемт, Антверпенски университет.

Има ли варианти руският диамантен поток да бъде спрян?

Такива предложения вече има в САЩ. Но те засягат само необработени скъпоценни камъни. А както вече стана ясно, веднъж обработени, те не могат да бъдат проследени.

"Това, от което имаме нужда, а аз още никъде не съм видял, е наложените санкции - за да бъдат ефективни, трябва да дават възможност за проследяване. Мисля, че единственият начин за това е някакво технологично решение, но сме далеч от прилагането му", каза проф. Коен ван ден Бемт.

Статистиката показва, че страните от Г-7 купуват около 70% от диамантите в света и забрана за търговия с руски диаманти би била ефективна, ако има възможност за проследяване. Мнението на експертите е противоречиво - за едни забрана за търговия с руски диаманти няма да промени нищо за Русия, докато според други - това ще създаде трудности за Москва и ще даде възможност за развитие на сектора, в посока ефективно следене на скъпоценните камъни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Примата на старата градска песен Мария Петрова
Почина Примата на старата градска песен Мария Петрова
Байерн Мюнхен и РБ Лайпциг ще си оспорват Суперкупата на Германия на 12 август
Байерн Мюнхен и РБ Лайпциг ще си оспорват Суперкупата на Германия на 12 август