НОВИНИ

Прокурорската колегия на ВСС поиска предсрочното освобождаване на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:04, 12.05.2023 (обновена)
Чете се за: 07:25 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Иван Гешев да бъде освободен предсрочно поискаха шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Според тях главният прокурор е нарушил служебните си задължения с пряка намеса в разследването на инцидента с автомобила му на 1 май.

А заместник-главният прокурор Борислав Сарафов внесе искане Ясен Тодоров да не е вече заместник-директор на Националната следствена служба.

Ексклузивно пред БНТ говори Иван Гешев: В автомобила бях със служители от НСО

Предложението е внесено днес по обяд и е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова.

Вижте цялото предложение ТУК.

От прокурорската колегия никой не го коментира, а представляващия ВСС Боян Магдалинчев призна, че е бил изненадан.

"Аз бях извън столицата, имахме едно служебно мероприятие извън София и пътувайки насам разбрах, че има направено предложение от 6 прокурори от Прокурорската колегия за предсрочно освобождаване от длъжността на Иван Гешев, като главен прокурор", каза Магдалинчев.

Вносителите се мотивират с действия на главния прокурор на 1 май. Позовават се на изявление на шефа на следствието Борислав Сарафов, че заместникът му Ясен Тодоров е довел по време на огледа експерт от Израел по разпореждане на главния прокурор и в изпълнение на това чуждият гражданин е допуснат до местопроизшествието, като се е запознал с обстоятелства около взрива. Шестимата считат, че тези действия на главния прокурор по време на първоначалния оглед са тежко нарушение на неговите служебни задължения. Като доказателства прилагат позицията Борислав Сарафов пред БТА и цитират медийни изяви на главния прокурор и зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров.

Борислав Сарафов отговори на Гешев: Не е моя грешката и не желая да нося отговорност за чужди грехове

"По правилата е задължен Пленума на ВСС да установи твърдените в предложението обстоятелства. В случая за тежко нарушение на служебните задължения. Няма никаква пречка и да се разпитват свидетели и да се изслушват лицата", каза Магдалинчев.

Днес по-рано от Софийската градска прокуратура съобщиха, че чуждестранен експерт е бил доведен по време на огледа, но по разпореждане на прокурорите той не е бил допуснат да участва в огледа, нито са вписвани в протокола негови предположения, а само е гледал извън района, в който е провеждано същинското разследване. Искането на шестимата предизвика реакции в парламента.

Атанас Славов, ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България": Безспорно след като е задействана цялата машина на ВСС, след като дори най-лоялните на Гешев членове на ВСС искат сега неговата оставка - или ще се стигне до решение на ВСС за неговото освобождаване или той ще бъде принуден да си подаде оставката, което безспорно един много по-бърз механизъм.

Филип Станев, зам.-председател на ПГ на "Има такъв народ": Това, което днес се случи като събитие, потвърждава, че някои хора от ВСС мислят като българските граждани. Ще следим този процес в развитие.

Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане": Очевидно е, че всичко това се прави с една много простичка цел - да се отнемат козовете от ръцете на ПП и Доносническа България за това да не могат да подкрепят ГЕРБ.

Росен Желязков, председател на Народното събрание: Не съм в течение с детайлите, но всяко действие трябва да бъде строго подчинено на законите и Конституцията на страната, защото противното, дори да е много добре оправдано политически - ще внесе прецеденти, които след това ще отекват дълго време с подобни такива. Така че всичко трябва да е "леге артис".

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България": Смяната на Гешев със Сарафов не е съдебна реформа, искам да кажа на тези инициатори, които сега са действали. И искам да посоча нещо важно. Да, очевидно, че Иван Гешев е превишил властта си, намесвайки се в разследването, но на същото основание би трябвало да се поиска оставката и на Борислав Сарафов. Защото той, без а е част от екипа разследващи, отиде на местопроизшествието. Даваше указания там. И от там заблуди цялата българска общественост, като излъга, че семейството на главния прокурор е било в кортежа, което създаде много тежко напрежение. Така че да си ходят и двамата.

Борислав Сарафов внесе във ВСС искане за освобождаване на Ясен Тодоров

Служебният вътрешен министър припомни, че заедно с проф. Янаки Стоилов е работил по първото искане за прекратяване мандата на Иван Гешев и сега вижда политическа намеса.

"Много притеснително е, ако политическите партии или част от тях имат такова влияние във ВСС, че да могат да обезпечат различен резултат. И ако съдебната реформа, която дълго чакат българските граждани се свежда до смяната на главния прокурор, ще бъде много тъжно и ще бъде подмяна на тези очаквания и на нуждата от съдебна реформа. Към смяната на главния прокурор първо възникват два въпроса - това не може да изчерпи съдебната реформа, много други неща трябва да се случат. Да се заявят ясно и да се постигнат. И на второ място много важен е въпросът кой отново, кой ще замени главния прокурор и дали това няма да бъде подмяна на играч от един и същи отбор", каза Иван Демерджиев.

Главният прокурор е извън страната и до момента не е коментирал предложението на неговите колеги. То ще му бъде връчено, когато се прибере и оттогава Иван Гешев ще има срок от 7 дни, в който да даде своето становище и да посочи исканията за събиране на доказателства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекоатлети от 32 държави ще участват в маратон Варна в неделя
Лекоатлети от 32 държави ще участват в маратон Варна в неделя
Жоел Арате: Свалиха ни два медала от врата
Жоел Арате: Свалиха ни два медала от врата