НОВИНИ

Нарушено ли е джентълменското споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Александър Марков
от Александър Марков
12:33, 12.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Часове преди срещата между кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел и ПП-ДБ двете най-големи парламентарни групи влязоха в спор. Нарушено ли е или не джентълменското им споразумение.

Поводът - искането на ПП-ДБ да бъде избран председател на Правната комисия, което не беше прието от парламента. Т.н. "джентълменско споразумение" между двете сили отблокира процедурата по избор на председател на 49-то НС и предвижда тримесечна ротация на председателя на парламента и правната комисия.

Още в началото на заседанието ПП-ДБ решиха да тестват т.н. "джентълменско споразумение" с ГЕРБ-СДС.

"Виждаме, че макар и бавно, Народното събрание влиза във функциите си да подготвя законопроекти. В тази връзка има внесено предложение за включване на точка в дневния ред за избор на председател на комисията по правни въпроси", каза Николай Денков от ПГ на ПП-ДБ.

ГЕРБ-СДС и "Възраждане" реагираха, че трябва да бъдат избрани председатели на всички, а не само на една комисия.

"Имаме представени проекти, имаме сформирани комисии за всички депутати. Какво значи да има някой с по-специален статут само защото политическата сила е решила да е патерица на ГЕРБ и затова да изберем нейния председател?", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

"Изведени извън скоби, една или друга комисия, единствено може да се случи, ако днес в 17 ч. на срещата, която ние имаме с колегите от ПП-ДБ, постигнем споразумение за общо управление", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

По-късно беше свикан председателски съвет в опит да бъде намерено решение за избора на председатели и зам.-председатели на парламентарните комисии, но до договореност не се стигна.

ПП-ДБ: Десислава Атанасова от ГЕРБ наруши джентълменското споразумение

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ-СДС, че нарушават споразумението.

"Това обяснява защо имаме причини да бъдем внимателни в отношенията си с ГЕРБ-СДС", каза акад. Николай Денков.

"ГЕРБ искат от нашата политическа сила подкрепа за избор на тяхно правителство, а как ние да бъдем уверени в общи действия, след като не си спазват джентълменски споразумения?", каза Атанас Атанасов, ПП-ДБ.

"Джентълменското споразумение, което в конструктивен и добър диалог заедно с ПП и ДБ постигнахме, не е изчерпано. И тогава, и сега то беше заедно с ангажимента НС да работи повече от 3 месеца", каза Десислава Атанасова.

"Днес поразвалиха онова едноръко джентълменско споразумение. Първите и вторите загубиха вече месец на народа и на държавата за съжаление", каза Корнелия Нинова.

В крайна сметка до избор на председател на Комисията по правни въпроси не се стигна.

Десислава Атанасова: Джентълменското споразумение не е изчерпано

"Джентълменското споразумение, което заедно с ПП и ДБ постигнахме, не е изчерпано. Бих искала да кажа на колегите, че и тогава и сега то беше заедно с ангажимента народното събрание да работи повече от три месеца, за да има ротация на председателя на парламента и председателя на правната комисия", посочи Атанасова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил блъсна пешеходец в столичния квартал "Горна баня"
Автомобил блъсна пешеходец в столичния квартал "Горна баня"
Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник следобед
Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник следобед