НОВИНИ

Надзиратели протестираха за по-високи заплати и връщане на стария режим на работа

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
10:37, 12.05.2023 (обновена)
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
Слушай новината

Надзиратели в цялата страна протестираха, след като вчерашните разговори в Министерството на правосъдието завършиха с неуспех. Служителите на арестите настояват за 20% повишение на заплатите и връщане на стария режим на работа, при който дежурствата са 8-, 12- и 24-часови.

Протестиращите в София заявиха, че липсата на достатъчно хора създава реален риск, както за сигурността на служителите в затворите, така и за лишените от свобода. От януари само в Софийския затвор са напуснали 18 души.

"Протестираме, за да върнем сигурността в затворите, защото в последно време от т.нар. реформа постовете в затворите в цялата страна се оголват", каза Емил Велков - председател на Софийско дружество на ССЗБ.

"Графикът не ни устройства, защото повечето хора тука, 80-90% сме от провинцията, не са от София и просто разходите за пътуване се удвояват от предния график, който бяхме на 24 часа", казва Мариян Цветков - надзирател.

Смолян

Надзиратели от затворническото общежитие в Смолян излязоха на протест в 8.30 часа тази сутрин. Те настояват за възстановяване на 24 часовите смени и увеличение на работните заплати. Служителите се оплакаха и от трудните високопланински условия на труд, за които не им се полага допълнително възнаграждение.

"Зимата по протежение на пътя падат лавини. Смените са невъзможни поради тези лавини, защото като се затрупа пътя, ние не можем да се сменим. Даже преди години имахме случай, в който 108 часа продължи едно дежурство. Просто самият район предполага 24-часови дежурства като по-добри. Даже ще ви кажа случай миналата есен - имаше мечка с две малки, която гонеше служебната кола 150 метра надолу. Ако тази кола се развали, какво ще правим, как ще си говорим с мечките?", разказа Христо Лазаров - надзирател.

Русе

Близо 40 служители от Следствения арест излязоха на протест пред сградата на ОДМВР в Русе тази сутрин. Те подкрепиха колегите си като се включиха в националния протест на надзирателите. Председателят на Синдикалното дружество в града Денислав Христов обясни, че не за първи път се прави подобна реформа с намаляване на работните часове. По думите му, опитът през годините е показал, че тя е неефективна и се надяват това решение да бъде преразгледано.

Пловдив

Протестиращите в Пловдив бяха подкрепени от местните синдикални организации в МВР, защото казват, че проблемите им са идентични – отлив на кадри, ниско заплащане и лоши условия на труд.

"Напълно подкрепяме техните искания, тъй като те са изцяло социални и няма нищо лошо в това, което те искат – цената, която ще платят всички, ще я плати цялото общество заради тази цялата излагация, защото за мен това си е жива излагация – не може колеги, които работят на терен и представляват държавата, държавата да не застава зад тях, те да се чувстват спокойни и да могат да си вършат професионално задачите които са им поставени, да си изпълняват служебните задължения това е просто смешна работа", каза Красен Властанов - член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР и председател на дружеството към пожарната в СФС на МВР.

В цялата страна над 50 души са напуснали системата, посочват надзирателите. В пловдивския затвор в момента работят 90 души, необходими са поне още 15-20.

"Жалкото е това, че напускат хора със стаж, над 20 години стаж, с опит, с авторитет, а назначаването на нови служители е много тромава и бавна процедура при нас. Значи, един служител, за да започне работа, минава близо година", заяви Къньо Кънев - заместник-председател на синдикалната организация на служителите в пловдивския затвор.

Те настояват още за осигуряване на качествено работно облекло. По думите им в затвора няма достатъчно медицински кадри, социални работници, които да работят с лишените от свобода.

"Надявам се да има диалог, защото има монолог в момента, няма разговор с тях, ние нашите искания си ги изказваме, те ни изслушват и изказванията на министъра са, че всичко е наред в арести и затвори, всичко е блестящо, няма проблеми. Има голямо спестяване на извънредния труд, но за сметка на сигурността в арестите и затворите, за сметка на отпуските на колегите, умората, преумората, пътуват двойно повече до местата за работа", каза Юрий Корнов, председател на Дружеството на синдикатите на служителите в ареста.

Варна

Надзирателите от варненския затвор се събраха на чаша кафе в знак на недоволство от промените в работния им график, ниските заплати и зачестилите актове на агресия срещу тях. Те заявиха, че заради 12-часовите дежурства има много напуснали, а това затруднява ползването на полагащия им се платен годишен отпуск.

"Увеличи се агресията, натрупаната умора също е на лице. Работата си е една и съща. Работим, знаете, с престъпници - не е лесна работата, изисква се повече численост в състава", казва Венелин Енчев, синдикат на служителите в затворите.

"Така наречените реформи през годините доведоха до това, че нашата дейност остана така неглижирана и не съвсем добре приета в обществото. И наред с докторите и учителите виждате, че има доста посегателства срещу служителите в това число и при изпълняване на служебни задължения", каза Анатоли Атанасов, служител сектор “Арести”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СГП забрани разгласяването на подробности за взрива срещу Гешев без разрешение на наблюдаващите прокурори
СГП забрани разгласяването на подробности за взрива срещу Гешев без разрешение на наблюдаващите прокурори
Обвинения към Русия отправи основният опонент на Ердоган
Обвинения към Русия отправи основният опонент на Ердоган