НОВИНИ

Фискалният резерв на страната намалява, партиите в спор за Бюджет 2023

Николай Минков
от Николай Минков
10:29, 12.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Фискалният резерв се стопява, намаляват приходите в бюджета. Това съобщи финансовият министър Росица Велкова по време на изслушване в Народното събрание.

Ако до 11 юни няма приет бюджет за 2023 година, България трябва да премине към нулево салдо от 12 юни, посочи още тя. Това означава рязко спиране на финансирането на системите.

В края на април фискалният резерв е бил 11,9 млрд. Само 10 дни по-късно картината е друга, съобщи финансовият министър.

"Фискалният резерв, включително вземания от ЕС за сертифицирани разходи и аванси намалява до около 10,4 млрд лв., а по сметки в БНБ до 9,6 млрд. лв. основно поради разходите за пенсии по бюджета на ДОО, които за периода са около 1,4 млрд лв", каза Велкова.

На този фон намаляват приходите. От ДДС към края на април са събрани едва 4,9 млрд. лв.

"Сравнено със същия период на миналата година приходите от ДДС намаляват със 143,5 млн лв.", каза тя.

От ГЕРБ обвиниха кабинета Петков за лошото състояние на публичните финанси.

"Става ясно, че състоянието на публичните финанси на България е изключително тревожно към този момент. Свидетели сме на рекорден бюджетен дефицит - 6,4%. Дотук се стигна благодарение на неразумната финансова и икономическа политика на последното редовно правителство, което ни завеща", каза Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС.

ПП и ДБ обвиха служебния кабинет, че без причина е раздул разходите за издръжка в проектобюджета за тази година, не е пресметнал като приход 100% дивидент от държавните дружества и не е спрял кражбите на публични средства.

"Предложеният от служебния кабинет проект на държавен бюджет с над 6% дефицит е поредният опит за сплашване на населението. Внасянето на този бутафорен бюджет за разглеждане в НС е нищо повече от продължение на лъжата за фалиралата държава. Дефицитът може да бъде свален до необходимите 3% при това без да режем социални разходи, като порежем само и единствено разходите за кражба", каза Венко Събрутев, ПП.

От "Възраждане" разкритикуваха водената до момента бюджетна политика на служебните правителства и на последното редовно.

"Това, което ми прави впечатление е, че някак си нямаме много държавническо мислене. Опитваме се да работим на парче, кърпим бюджета. Преливаме пари от едно място в друго, като на практика нямаме истинска средносрочна визия", каза Деян Николов от ПГ на "Възраждане".

От Левицата предупредиха, че ако от Брюксел поискат да върнем 3 млрд. неусвоени средства европейско финансиране, то тогава фискалният резерв ще спадне на критичните 4 млрд.

"Поради тази причина не чухме каква е стратегията на служебния кабинет към момента по отношение на това как ще реши въпроса за фискалния резерв и по какъв начин този резерв ще бъде запълнен", заяви Румен Гечев, ПГ на "БСП за България".

Според ИТН изпълнението на заложените политики и свиване на дефицита до 3 на сто са най-голямото предизвикателство пред бюджета за тази година.

"Как ще стане това след толкова фриволното увеличавана на всички останали разходи, наистина е задача, която към момента изгледа свъх силите, на който и да е финансов министър", каза Гроздан Караджов, ИТН.

От ДПС виждат само един вариант това да се случи.

"За пореден път апелираме в края на това изслушване да положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който с разум, отговорност и в диалог с всички да реши проблемите на хората. Да реши политическата криза и да постигне разумна фискална консолидация", каза Петър Чобанов, ДПС.

До този момент проектът на бюджет все още не е влязъл за обсъждане в комисиите на парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинения към Русия отправи основният опонент на Ердоган
Обвинения към Русия отправи основният опонент на Ердоган
Документалният филм "В името на Бог РЪГБИ!" с предварителна прожекция на 13 юни
Документалният филм "В името на Бог РЪГБИ!" с предварителна прожекция на 13 юни