НОВИНИ

Хуманитарна катастрофа в Украйна заради взривения язовир - очаква се водите да спаднат след 10 дни

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:32, 07.06.2023
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Ден след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" продължава евакуацията на населението, а опасността от екологична катастрофа става все по-голяма. Очаква се нивото на водите да започне да спада поне след 10 дни.

Европейската комисия обяви, че ще изпрати помощ на засегнатите от наводненията райони. Турският президент Ердоган е разговарял последователно с Володимир Зеленски и Владимир Путин и им е предложил подобно на зърнената сделка, Анкара и ООН да сътрудничат за съставяне на комисия за разследване на инцидента в "Каховка".

Страхът и отчаянието са еднакви за всички. Жители на 80 населени места в Източна Украйна. Райони и под руски, и под украински контрол, включително зони на военни действия бяха засегнати от наводнението, предизвикано от взрива на стената на язовир "Нова Каховка".

30 000 кубически метра вода се изливат от язовира всяка секунда. В рисковата зона продължават да бъдат над 40 000 души.

Снимки: БГНЕС

Мнозина са пренощували върху покривите си. В Херсон - на 60 км от язовира, нивото на придошлите води достигна 5 метра.

"Водата започна да приижда през нощта. Първо заля двора, след това целия първи етаж. Имаше хора, които не искаха да се евакуират и се наложи да ги убеждаваме", посочи Светлана Абрамович, жителка на Херсон.

След взривяването на язовира в Украйна: 42 000 души в риск от наводнения

68-годишната Наталия е прекарала часове във водата, докато най-после е спасена на надуваема лодка. Не е успяла да вземе нищо със себе си, дори обувки.

"Всичко у дома е наводнено - и трите стаи. Всичко плава - хладилникът, фризерът, леглата. Вече свикнахме на обстрела, но такова природно бедствие - това е истински кошмар", казва Наталия Корж, жителка на Херсон.

"Евакуираме хората с лодки. Не можем да рискуваме да вървим, защото не знаем колко е дълбоко", посочи Серхий, полицай.

Сателитни снимки показват мащаба на опустошението - над 2500 км между Нова Каховка и Днепърския лиман, югозападно от Херсон, на брега на Черно море, са под вода. Очаква се да минат поне 10 дни преди нивото на водите да започне да спада. Володимир Зеленски предупреди, че страната му е изправена пред екологична катастрофа. Стотици хиляди хора са останали без достъп до питейна вода. Унищожени са и хиляди декари земеделска земя. Киев е сезирал Международния наказателен съд. Според Женевската конвенция използването на язовири за военни цели е незаконно.

"Целият свят ще узнае за руското военно престъпление. Подобно нарочно унищожение на язовира от страна на руските окупатори е екологична бомба за масово унищожение", Володимир Зеленски, президент на Украйна.

По молба на Украйна ЕК е задействала механизма за гражданска защита. Германия, Австрия и Литва са първите държави обявили готовност да изпратят помощ. Филтри за вода, генератори за ток, помпи, бутилирана вода, палатки и походни легла включва подкрепата на ЕС, която вече пътува към Херсонска област.

Киев и Москва взаимно се обвиняват за взривяването на язовирната стена. Пред турския президент, Владимир Путин е заявил, че Киев, подстрекаван от Запада, продължава да използва терористични методи, за да изостря ситуацията, като даде за пример взрива в "Нова Каховка".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец спечели 12-а поредна шампионска титла на България
Лудогорец спечели 12-а поредна шампионска титла на България
Общественият сектор в протестна готовност, ако не се приеме бюджет за 2023 г.
Общественият сектор в протестна готовност, ако не се приеме бюджет за 2023 г.