НОВИНИ

Поражения по комини и паднали мазилки след земетресението край Асеновград

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 07.06.2023
Чете се за: 05:12 мин.
Общество
Слушай новината

Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер и дълбочина 5 км стресна хората в Пловдивско днес следобед.

Епицентърът на труса е на 15 км от областния град. Усетен е в Пловдив, околните села, Асеновград и в София.

Няма данни за пострадали хора.

4,7 по Рихтер край Асеновград и Садово

Силен стрес преживяха хората в Крумово, близо до епицентъра на земетресението. Според разказите им трусът е бил много мощен и почти всички са излезли навън. Няма пострадали хора. Напукани и частично разрушени са комини и покриви на къщи.

В селата Ягодово и Катуница също има съборени комини и паднали мазилки. Има поражения по сгради на училища, а прозорците на физкултурния салон на училището в село Каражово, община Садово, са счупени.

В оперативния център на пожарната няма получени сигнали за нанесени сериозни щети. В населените места има ток и вода, мобилните комуникации не са нарушени. Спокойна е ситуацията и на летище Пловдив. В комбината за цветни метали до Асеновград няма щети по машините и съоръженията.

Малко след 15.00 часа днес силен трус изкара хората в Пловдив и близките населени места навън.

Ето какво казаха те пред нашата камера:

"Аз съм на първия етаж и беше толкова страшно и силно, за секунди беше. Нямаше така много. Беше хоризонтално, защото имах чувството, че блокът всеки момент ще тръгне. Хоризонтално беше, не беше вертикално".

"Чу се един гръм и така, разтресе всичко. Страшно си е, особено на високите етажи чувството не е приятно".

"15.26 ч. беше регистрирано земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер на 15 км от Пловдив в посока Асеновград, на 5 км дълбочина", обясни Милен Марков, ръководител на сеизмична станция - Пловдив.

Едно от селата в близост до епицентъра е Крумово, където има напукани комини.

"Ще стоим до по-късно навън. Ще се приберем, ама как ще се спи не знам. Няма да се прибираме рано. По-късно. Каквото е такова, нищо не знае човек как ще стане", казва Атанаска Новакова.

"Аз бях вътре вкъщи. Изведнъж всичко се разлюля така доста силно. Викам земетръс е. Веднага излязох навън и кокошките крякаха. Викам - усещат животните и те. Страшен земетръс е. Дано да не се повтори", каза Минка Илиева.

Общинските камери по кръстовищата в Пловдив запечатаха момента на труса.

Четири вторични труса са регистрирани след земетресението в Асеновградско

Учениците от всички пловдивски училища, които в този момент са били в клас, бяха освободени от учебни занятия.

"Имахме час по история, когато се чу много силен шум, земята се разтърси и като приключи трусът, учителят по история излезе в коридора и видя, че други ученици се евакуират и той ни изведе навън на двора от третия етаж по стълбите", каза Анна, ученичка в Математическата гимназия.

"Веднага след труса, организирано, напуснахме с учениците, евакуирахме сградата съвсем спокойно. Малко деца се изплашиха, но всичко е нормално", каза Емил Начев - директор на Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" - Пловдив.

От Националния сеизмологичен институт не обвързват земетресението с трусовете в Румъния от последните дни.

Всички, които ползват смарт телефони, секунди след труса получиха съобщения, в които имаше данни за магнитуда, както и полезни съвети как да реагират.

15 земетресения с магнитуд над 4 са станали с епицентър в България през последните 10 години. Това показват данните на Института по геофизика, геодезия и география.

Четири от тях са с магнитуд над 4,5 без обаче да достигат 5. Най-силното е почти на същото място като случилото се днес край Асеновград и е с почти същия магнитуд. По принцип зоните около област Пловдив и Благоевград са с висока сеизмична активност. От почти 100 години у нас не се е случвало високомагнитудно земетресение. Последното е Чирпанското от 1928 година, със сила около 7.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 труса с магнитуд над 4 са регистрирани у нас за последното десетилетие
15 труса с магнитуд над 4 са регистрирани у нас за последното десетилетие
Къде и с колко ще се оскъпят сметките за вода и ток?
Къде и с колко ще се оскъпят сметките за вода и ток?