Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Очаква се по-голяма конкуренция за гимназиите след 7. клас в столицата

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:47, 07.06.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Важна информация за седмокласниците и техните родители. След броени дни са изпитите по български език и литература и по математика. В столицата тази година випускът е по-голям, така че се очаква голяма конкуренция за най-желаните гимназии.

Продължава да расте броят на STEM паралелките. От тази година за улеснение на родителите, вече ще има и четвърто централизирано класиране.

Над 12 700 са тази година седмокласниците в столицата или с 500 повече от миналата. За тях са предвидени 440 паралелки. Очаква се засилена конкуренция за най-желаните училища.

"В София кандидатстват и много деца от страната, така че при нас конкуренцията винаги е на много високо ниво", каза Ваня Кастрева, началник на РУО - София.

Профилираните паралелки тази година са 249, а професионалните - 191. От всички тях обаче STEM, или математика, природни науки, предприемачество, компютри, са 53%. Продължава тенденцията на просветното министерство повече ученици да учат професия. Все пак в столицата най-желани остават шестте езикови гимназии, СМГ, и ТУЕС, за които битката е най-голяма.

"Нямаме намаляване на броя на паралелките. Те са по 26 ученика", добави Кастрева.

В столицата има нови специалности като "Програмиране на роботи", "Планински водач", "Театрален, кино и телевизионен декор". В столичното 38-мо училище подготовката за изпитите вече приключва.

"Мисля, че децата са подготвени. Минали сме целия материал, правили сме класна работа, поредица от тестове с формата на изпита, по същите критерии", сподели Малина Мануилова, учител по български език и литература.

Изпитите по български и по математика са съответно на 13 и 16 юни, от 9.00 часа. Форматите не са променени. По български се решава тест от 25 въпроса и се пише преразказ върху неизучавана творба. По математика се решава тест от 23 задачи с различна трудност.

Резултатите ще излязат на 28 юни. Първото класиране ще е до 12 юли.

Новото тази година е, че ще има още едно централизирано класиране - четвърто. Прави се, за да има по-малко закрити паралелки и по-малко неприети деца. Също така родители и деца няма вече да сноват между училищата с надеждата да бъдат приети.

"Гарантира се и по-пълна прозрачност на запълването на свободните места, централизираното класиране освобождава родителите от този ангажимент те да следят къде са се освободили места и да кандидатстват там. Това създаваше малко хаос", отбеляза Ваня Кастрева.

Новото четвърто класиране ще е между 7 и 10 август. Остава и петото директорско класиране през септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали ученици или учители след земетресението в Пловдивско
Няма пострадали ученици или учители след земетресението в Пловдивско
Тагарев: Рано е да се каже каква помощ ще пратим на Украйна, не са казали от какво имат нужда
Тагарев: Рано е да се каже каква помощ ще пратим на Украйна, не са казали от какво имат нужда