НОВИНИ

"Онкало" - финландската "гробница" за ядрени отпадъци

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:35, 07.06.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Екология
Слушай новината

Германия окончателно затвори ядрените си централи. Проблемът с ядрените отпадъци обаче остава.

Независимо, че от 70-те години на миналия век германски инженери се опитват да открият подходящо място, търсенето на окончателно хранилище за силно радиоактивни отпадъци в Германия продължава. Засега в целия свят единствено Финландия е започнала изграждане на съоръжение за дългосрочно съхранение. Подземното хранилище трябва да бъде завършено до края на годината.

В скалите на Балтийско море, на половин километър под земята, се намира "Онкало". На фински името му означава "пещера".

"Най-смъртоносната гробница в света", така природозащитници нарекоха хранилището за ядрени отпадъци във Финландия.

Йоана Хансен, геолог, поясни, че "Онкало" ще бъде първото в света съоръжение за погребване на отработено ядрено гориво.

"Онкало" ще отвори през 2024 година. 100 години по-късно, хранилището ще бъде затворено и запечатано. Планирано е в него да се съхраняват 6500 тона уран. Такова количество ще бъде отработено от ядрените реактори във Финландия за един век.

Използваният уран ще бъде опакован в стоманени контейнери, които ще бъдат поставени в медни капсули. В хранилището те ще бъдат залети с бетон. "Онкало" е проектирано да съхранява ядрените отпадъци в продължение на 100 000 години.

"Целта ни е да сме готови в началото на 2024 г. След като установим, че сме готови, можем да пристъпим към оперативната фаза", добави Хансен.

Може ли да бъде проектирано съоръжение, което да издържи 100 000 години?

Строежът на "Онкало" предизвика бурни реакции не само във Финландия, но и по света. Според природозащитници няма конкретни отговори какво ще стане с хранилището в случай на земетресение, ерозия или наводнения. От компанията, изградила хранилището, твърдят, че контейнерите са проектирани да издържат дори на големи промени, които биха настъпили на Земята.

Повдигна се и въпросът какъв надпис трябва да бъде поставен на съоръжението, за да е ясен за хората на Земята и след 100 000 години.

"В началото в много европейски държави имаше критики към проекта. Но постепенно нещата започнаха да се променят. Ние стартирахме, но вече и други ни следват", каза Хансен.

Швейцария и Германия се надяват скоро да започнат изграждането на хранилища за дълго съхранение на ядрени отпадъци.

Около 250 000 години може да са необходими високотоксични отпадъци да достигнат нивата на радиация на естествените находища на уран. Как ще изглежда тогава районът край хранилището е трудно дори да се прогнозира.

Учени напомнят, че преди 250 000 години Европа е била в пика на ледников период, била е дом на неандерталци и мамути, а Хомо сапиенс е бележел ранната си поява в Африка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Александров за обвиненията в блудство: В дъното на всичко стои моят развод
Даниел Александров за обвиненията в блудство: В дъното на всичко стои моят развод
Чавдар Ивайлов преподписа с Ботев Враца
Чавдар Ивайлов преподписа с Ботев Враца