НОВИНИ

Скандал прекрати заседанието на НС, след като Делян Пеевски стана член на Комисията по конституционни въпроси (ВИДЕО)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:46, 07.06.2023 (обновена)
10530
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Снимка: 06.06.23/Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Скандал в парламента доведе до отстраняване на Костадин Костадинов от пленарна зала и прекратяване на пленарното заседание след като депутатите одобриха предложението на ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси на мястото на Гюнер Ахмед.

Включването на Пеевски в комисията, която трябва да изработи промените в Конституцията, беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". ПП-ДБ и БСП гласуваха "против". "Възраждане" не участваха в гласуването, въпреки че нарекоха влизането на Пеевски в комисията "естествено плащане за брака по сметка, който е сключен вчера с редовното правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ".

До скандала се стигна след като Явор Божанков поиска да обоснове отрицателен вот, а от "Възраждане" на два пъти му попречиха да се изкаже като се събраха около пленарната трибуна. След като блокираха изказването му за втори път, председателят на парламента отстрани лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов от зала. Той, обаче, отказа да я напусне и затова заседанието беше прекратено.

Председателят даде почивка, а разправията продължи по стаите. Кирил Петков отиде в стаята на Възраждане.

"Никой няма право да цензурира изявата на български народен представител от трибуната на НС", заяви Кирил Петков.

"Няма да допуснем лицата Божанков и Пейков за излязат и да говорят на тази трибуна, защото те се делегитимираха", каза Костадин Костадинов.

Последва изчитане на наказания и опит за ново начало на заседанието в което Божанков настоя да обясни вота си. Председателят на парламента Росен Желязков първо предупреди, а после отстрани лидера на "Възраждане" от залата, след което прекрати и самото заседание.

Преди началото на дебата Делян Пеевски беше в стаята на заместник председателя на НС от ПП-ДБ , говорили за конституционните реформи.

"Най-нормалната практика е една партия да реши кого да излъчи в тази комисия. Ние имаме две бройки и ще ни сменят, да я променим с мен", коментира Пеевски.

Дебатът беше провокиран от "Възраждане" с припомняне , че ДПС са подкрепили редовния кабинет с два гласа, на Карадайъ и Пеевски.

"Ако мога образно да обрисувам това нещо, това беше брак по сметка. Съвсем естествено е когато има брак по сметка да дойде време, щях да кажа булката, ама не е булката, да дойде време да се плаща", каза Цончо Ганев.

"Колеги от Възраждане подкрепете тази смяна , просто си представете красотата на момента в една комисия Христо Иванов и г-н Пеевски и двамата са юристи. Това е някакъв исторически момент, в който има някакво морално удовлетворение, затова е хубаво да не изпадаме в такива страсти, а да гласуваме "за " и да подкрепим тази смяна и няма да се налага по този начин г-н Иванов да ходи с водно колело до Росенец , може в една обща зала да уточняват необходимите неща", коментира Тошко Йорданов- председател на ПГ на ИТН.

От ГЕРБ-СДС припомниха на "Има такъв народ", че в 46-то НС са оставили формацията им без членове на комисии.

"За първи път може би в новата демократична история на Народното събрание те не бяха избрани за членове на комисии, защото моралните съдници така са решили. В този смисъл, приемете моето изказване не като реплика, а по-скоро като похвално слово за вашия катарзис", заяви Десислава Атанасова.

Христо Иванов от ПП-ДБ каза, че няма да подкрепят смяната в комисията от страна на ДПС, за да не остане съмнение, че има сделка. Призова обаче всички да работят за конституционни промени.

"Да, аз смятам, че това нещо трябва да го правим заедно, то не е просто функция на изискването за свръхмнозинства, когато става дума за изменение в Конституцията, това не е просто някаква аритметика. Ние трябва да го правим заедно, защото то наистина трябва да ангажира максимално широка представителност", посочи Тошко Йорданов.

От БСП заявиха ,че досега никой не ги е търсил.

"Няколко пъти съм ви казвала: БСП няма да ви бъде резервна гума на тротинетката, БСП няма да ви бъде патерица, БСП е партия с история, с традиции, принципи, и във вашите задкулисни заигравки няма да участва", заяви Корнелия Нинова.

Комисията по конституционни въпроси в 49-ото Народно събрание е заседавала два пъти досега.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперираха папа Франциск
Оперираха папа Франциск
Спасиха елен, паднал в напоителен канал (СНИМКИ)
Спасиха елен, паднал в напоителен канал (СНИМКИ)