НОВИНИ

Обсъждани ли са министерски постове за Георги Свиленски и Гроздан Караджов при преговорите за първия мандат?

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:53, 07.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството, съставено с втория мандат в рамките на 49-то Народно събрание, пое управлението на страната. Министрите от служебния кабинет предадоха властта на новоизбраните си колеги. Появи се обаче въпросът - имало ли е предложения към БСП и ИТН за министерски постове, за правителство с първия мандат.

Подробности вижте във включването на Вера Александрова

Остри реплики между ГЕРБ-СДС от една страна и БСП и ИТН от друга прозвучаха тази сутрин на първото заседание на Народното събрание след избора на редовно правителство.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС каза, че при преговорите за съставяне на правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС, освен програмата и приоритетите, са обсъждани и конкретни имена за министри. Като пример тя посочи, че е обсъждано името на Георги Свиленски от БСП за министър на регионалното развитие и благоустройството. Вчера лидерът вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Гроздан Караджов от ИТН е обсъждан за министър на транспорта.

"Преговорите бяха в доста напреднала фаза. Обсъждани бяха на различни нива и с различни преговорни групи имена на министри, включително и на господин Свиленски. Разбира се, тези неща не бяха договорени. Не казвам, че това е било окончателно решение. Казвам, че в различните етапи на преговорите е имало различни имена, които бяха подавани в преговорните екипи и бяха обсъждани за различни ведомства и министерства", каза Деница Сачева.

Днес и Свиленски, и Караджов отрекоха това да е вярно.

"Никога БСП не е говорила за министри и министерства. Никога не е спрягала въпросните имена. Още повече, аз щях да знам, че съм номиниран за какъвто и да е било министър. Интригите, които се опитва да вкарва Борисов, са единствено да отклони вниманието ви от искания му имунитет и от безпринципната коалиция на позора, която съставиха с ПП", заяви Георги Свиленски от ПГ на "БСП За България".

"Това дали някой е разговарял с мен за министерски пост при първия мандат на ГЕРБ? Не! Никой не е разговарял с мен на тази тема. И нито Слави Трифонов, нито Тошко Йорданов са разговаряли на такава тема", каза Гроздан Караджов от ПГ на ИТН.

Вчера лидерите на БСП и ИТН Корнелия Нинова и Слави Трифонов също отрекоха това да е вярно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София се разделя със Селсо Рапосо
Локомотив София се разделя със Селсо Рапосо
Вписването на българите в конституцията на РСМ обсъждат лидерите на управляващите и опозицията в Скопие
Вписването на българите в конституцията на РСМ обсъждат лидерите на управляващите и опозицията в Скопие