НОВИНИ

Теменужка Петкова: Ще следим изключително стриктно работата на правителството

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 07.06.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Ден след гласуването на правителството депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова призна в "Денят започва", че няма доверие на ПП-ДБ. Петкова изтъкна, че ГЕРБ ще следи изкъсо работата на правителството и контролът ще бъде "повсеместен".

"Най-лесното беше след тези записи да кажем, че нещата приключват. Но въпросът е какво щеше да се случи след това - отиваме на шести по ред избори и влизаме в омагьосан кръг, от който излизане няма. Затова и лидерът на ГЕРБ, и ръководството проявихме държавническо мислене. И в никакъв случай не мога да кажа, че няма да бъдем критични към работата на правителството. Напротив, контролът ще бъде повсеместен и ние ще следим, защото сме дали нашата подкрепа", коментира Петкова.

Тя посочи, че програмата за управление тепърва трябва да бъде детайлизирана и работата по това започва през следващите дни.

Тепърва ще се обсъжда как ще бъдат излъчени представителите на парламента в органите, чийто мандат е изтекъл, както и как ще бъдат определени областните управители. Петкова посочи, че от ГЕРБ ще държат да излъчат и свои представители.

Тя напомни, че ГЕРБ и "Демократична България" са настоявали това правителство да е съставено само от експерти, но от "Продължаваме промяната" са настоявали да има и политическо представителство. Така единственият представител на ГЕРБ в кабинета е Мария Габриел, каза тя. В отговор на въпроса дали ГЕРБ ще има заместник-министри, Петкова заяви, че е право на всеки министър да избере екипът си.

"Решението от вчера е единственото възможно и правилно решение. Затова гласувах убедено, че трябва да има редовно правителство в България. Това че подкрепяме правителството, не означава, че няма да наблюдаваме изключително стриктно какво се случва в рамките на този кабинет, как се управлява. И при най-малката индикация за грешна посока, повярвайте ми, ще реагираме веднага", каза тя.

Относно исканите депутатски имунитети Петкова изтъкна, че има решение на парламентарната група да не се предоставят имунитети докато не бъде извършена съдебната реформа.

Петкова коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета "Денков - Габриел" като подчерта, че е важно да се състави конституционно мнозинство.

"Що се отнася до конституционното мнозинство, това е безспорно много важна стъпка към това да решим сериозни проблеми в страната, а именно - проблеми, свързани с правосъдната система. Решението на тези проблеми минава през промяна в Конституцията. За тази промяна в Конституцията е необходима определена подкрепа. Тя трябва да бъде търсена в рамките на всички парламентарно представени сили. И няма нищо нелогично в това да се търси подкрепата и от ДПС", коментира тя.

Относно предложението на ДПС Делян Пеевски да влезе в комисията по конституционни промени Петкова коментира, че това е тяхна воля.

Теменужка Петкова коментира и негативното отношение на президента към новото правителство като напомни, че по конституция функцията му е да е обединител на нацията и изрази надежда държавният глава да преосмисли някои свои позиции и наистина да бъде обединител.

"Вчера бях много изненадана от напускането на президента в Народното събрание в момента, в който предстоеше новото правителство на България да положи клетва. Смятам, че това не беше добър знак на един обединител на нацията и на един президент на България", посочи тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистът Тодор Скримов ще играе в руския Динамо-ЛО
Волейболистът Тодор Скримов ще играе в руския Динамо-ЛО
Фиорентина и Уест Хям в спор за трофея от Лигата на конференциите
Фиорентина и Уест Хям в спор за трофея от Лигата на конференциите