НОВИНИ

Докога ще има недостиг на места в детските градини и ще има ли промяна в приема?

Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ
07:34, 07.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Родители организираха протест пред Столичната община заради липсата на достатъчно места в държавните детски градини и ясли в София.

Те се оплакват и срещу дискриминационни практики, чрез които се трупат точки за прием в детските заведения.

Протестът се проведе под надслов "Равни права за всички деца".

"Дискриминационно е, че децата ни трябва да бъдат разигравани на лотарии. Точкуването е проблем, няма точка за райониране за най-близката детска градина, цялата система трябва да бъде преработена", заяви в "Денят започва" Красимира Мегданска-Пенчева, родител.

Според родителите точкуването е изначално грешно. Когато едно дете не бъде класирано в ясла заради липса на места, то не получава точка за следващото кандидатстване вече за за детска градина.

Така това дете е с малък шанс и при следващото класиране. Проблем има и при получаването на държавна компенсация за неприетите деца.

"Не успях да стигна до одобрение на компенсацията, тъй като условията за кандидатстване за тази компенсация са много ограничаващи от гледна точка на възможността да изкараш документ или фактура от частно заведение, което трябва да отговаря на определени изисквания по закон и наредба", допълни Мариана Веселинова, майка на неприето дете.

Не във всеки район обаче има частни детски градини или пък няма свободни места в тях. Друг проблем е, че компенсацията, която държавата дава, според родителите е много ниска - едва 413 лева на месец при такси над 1000 лв. Общината пък изобщо не отпуска финансова помощ с обяснението, че средствата, заделени за градини и ясли, са само за строителство.

"Неприетите деца в детските градини и ясли за тази година са около 8000, около 1000 от тях са в задължителна училищна възраст над 4 години, има още няколко класирания и тяхната брой ще бъде чувствително по-малка", допълни Диян Стаматов, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

По думите му проблемът може да бъде решен единствено чрез изграждането на нови детски градини и разширяването на съществуващите, създаване на по-съвременна инфраструктура.

"До края на годината ще бъдат изградени и пуснати в експлоатация 17 сгради, което са още 2000 места", каза още Диян Стаматов.

Вижте още в прякото включване на Алекс Донев.

Гледайте повече от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Бензема подписа с Ал Итихад
Официално: Бензема подписа с Ал Итихад
Жители на кресненско село на протест заради грешно поставена табела
Жители на кресненско село на протест заради грешно поставена табела