НОВИНИ

Ще има ли деескалация на напрежението между Белград и Прищина?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:18, 07.06.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Специалните пратеници на Съединените щати и на Европейския съюз Габриел Ескобар и Мирослав Лайчак се срещнаха със сръбския президент Александър Вучич, а преди това и с премиера на Косово Албин Курти, в опит за деескалация на напрежението между Белград и Прищина.

След разговорите в Белград Вучич потвърди пълния ангажимент към процеса на диалог с Прищина. Сръбският президент настоя за изпълнение на подписаните споразумения, на първо място за сформиране на Съюз на сръбските общини.

По време на разговорите на двамата дипломати в Прищина, на премиера Албин Курти са дадени два дни да отговори на изискванията по международно предложение от 3 точки - деескалация на място, възможно най-скорошно провеждане на нови местни избори в Северно Косово и връщане към диалога и процеса на нормализиране.

От Прищина дават сигнал, че е възможно провеждане на нови избори. Искрата на напрежението в Северно Косово се разпали на 26 май, когато косовски сърби се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си в общините, населени предимно със сърби.

Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите.

В понеделник се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово Кейфор, при които бяха ранени около 30 войници от Кейфор и около 50 косовски сърби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада
Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада
Новият Министерски съвет ще проведе първото си заседание
Новият Министерски съвет ще проведе първото си заседание