НОВИНИ

Наводнения и евакуации в Херсон след взривяването на язовира "Нова Каховка"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:59, 06.06.2023
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Скъсана язовирна стена, селища под вода и взаимни обвинения между Киев и Москва. Това е равносметката от взрива при язовир "Нова Каховка" в Херсонска област тази нощ, вследствие на което бяха отприщени милиони кубически метра вода.

150 тона машинно масло са се разлели във водите на Днепър заради пораженията в централата на "Нова Каховка". Украинските власти се опасяват от нови течове и предупредиха за риск за околната среда.

Цивилните получиха разнопосочни разпореждания от местните администрации от двете страни на Днепър. Тази сутрин украинските власти организираха евакуация на жителите от десния бряг на реката.

"Жители на Херсонска област, руската армия извърши терористична атака и взриви язовира "Каховка". След 5 часа нивото на водите ще е критично високо. Започна евакуация на населението. Пригответе си документи и вещи от първа необходимост и очаквайте автобусите, които да ви отведат на безопасно място", заяви Олександър Прокудин, ръководител на администрацията в Херсон.

снимки: БТА

Назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо обаче отбеляза, че не се налага голяма евакуация.

"Тази нощ Киев извърши поредния престъпен акт срещу цивилно население с ракетна атака срещу "Нова Каховка". Ситуацията не е критична и няма да попречи на въоръжените ни сили да защитават левия бряг на реката. Нивото на водата се покачи с 4 метра, но се стабилизира. Има разрушена инфраструктура, но това няма да наруши нормалния живот в цялата Херсонска област. Дори не се налага евакуация, хората не използват изпратените в селата автобуси", каза Владимир Салдо, губернатор на Херсонска област.

Според назначения от Москва кмет на Нова Каховка целият град вече е под вода.

"Нивото на водата не спира да се покачва. Евакуираме хората, които са надолу по течението. Наводнени са помпени станции, разрушени са електропроводи, къщи, водата се стича неконтролируемо", коментира Владимир Леонтиев, кмет на Нова Каховка.

Украинският президент Володимир Зеленски свика по спешност Националния съвет за сигурност.

"Тази нощ те взривиха стената на водноелектрическата централа "Каховка". Взривът е станал в 2.50 ч. Това е абсолютно умишлен, планиран взрив. Знаеха точно какво правят. Само си представете обема на язовира - това е едно от най-големите водни хранилища в Украйна. Южните ни райони са наводнени. 80 града и села са под вода. Евакуацията започна. И това са само първоначалните последствия", заяви Зеленски.

Кремъл обвини Киев в саботаж.

"Това е преднамерен саботаж от украинска страна, който потенциално може да има много тежки последствия за няколко десетки хиляди жители в региона. Ясно е, че цели да лиши Крим от вода", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Появиха се опасения за нормалното функциониране на най-голямата ядрена централа в Европа "Запорожие", която използва вода за охлаждане на реакторите си именно от "Нова Каховка".

"Няма пряк риск за безопасността на АЕЦ "Запорожие", посочи Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват данни, че Ангел Христов е влязъл в България с документи от държава от Западните Балкани
Проверяват данни, че Ангел Христов е влязъл в България с документи от държава от Западните Балкани
Оказване на помощ на Украйна - сред приоритетите на новия министър на отбраната Тодор Тагарев
Оказване на помощ на Украйна - сред приоритетите на новия министър на отбраната Тодор Тагарев