НОВИНИ

Новото правителство прие властта от служебния кабинет

Александър Марков
от Александър Марков
17:33, 06.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков критикува служебното правителство за решението да освободи всички заместник-министри минути след гласуването на редовния кабинет в Парламента. На церемонията по приемственост в МС служебният кабинет предаде властта на редовния. Преди това президентът Румен Радев благодари за работата на служебния кабинет.

Церемонията по приемственост в Министерския съвет започна с призив за нормално предаване на властта от служебния към редовния кабинет.

"Няма нищо по-нормално от това българският парламент да избере правителство, което да поеме своите задължения по Конституция. И аз действително съм изненадан защо през последните дни се оказа, че това може да бъде проблем както за някои от партиите, може би това е част от тяхната партийна пропаганда бих казал, но също и за някои институции, каквато беше президентството. Моят призив е с избора на този нов кабинет ние да забравим за тези емоции, които дойдоха в повече, да забравим за негативизма, който само пречи на нашата работа, и така както се заклехме днес, да направим всичко възможно, за да предадем властта от старите към новите министри", заяви Николай Денков.

Денков напомни, че приоритетите в управлението се определят от парламента. И критикува служебния кабинет:

"Аз действително не разбрах какъв е смисълът на този акт да бъдат освободени всички заместник-министри с едно или две изключения днес, което очевидно създава проблем за работата на новия кабинет и очевидно не помага, за да имаме приемственост както по приоритети, така и по отношение на многобройните ежедневни дейности, които всеки един министър ще трябва да се справи през следващия период", заяви Денков.

Денков призова бившите служебни министри да прекарат няколко дни с редовните, за да ги ориентират в обстановката. Гълъб Донев направи кратка равносметка:

"За тези 10 месеца служебното правителство свърши изключително отговорна и огромна по обем работа. През август заварихме държава на пауза, предаваме държавата с добре функциониращи абсолютно всички системи в държавата", заяви Гълъб Донев.

Според него служебният кабинет е откъснал България от руската енергийна зависимост. И призова новата власт:

"Не подценявайте ролята на държавните служители. Отнасяйте се към тях с уважение към професионализма, етиката и достойнството им", заяви Гълъб Донев.

Преди церемонията по приемственост в МС президентът Румен Радев прие на "Дондуков 2" състава на служебния кабинет и им благодари за свършената работа. В обръщението си към тях той изброи постиженията и трудностите, с които са се сблъскали.

"Само преди 10 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната във вихъра на един коктейл от кризи. Вие успяхте, защото показахте, че страната ни може да се управлява прозрачно, отговорно и отчетно, защото бяхте изключително сплотен отбор, обединен от една кауза - България и благоденствието на българския народ", заяви Румен Радев.

Гълъб Донев също благодари на президента за доверието.

"Действително започнахме работа в една среда, в която държавата беше поставена на пауза. В която кризите следваха една след друга", заяви Румен Радев.

Донев благодари на министрите си, че за 10 месеца не са създали нито един корупционен скандал.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Денков ексклузивно пред БНТ: Най-неотложната задача е бюджетът, ще изтеглим сега внесения
Премиерът Денков ексклузивно пред БНТ: Най-неотложната задача е бюджетът, ще изтеглим сега внесения
Хебър се раздели с двама от футболистите си
Хебър се раздели с двама от футболистите си