НОВИНИ

Румен Христов, ГЕРБ-СДС: България направи своя цивилизационен избор и този избор трябва да бъде отстояван

bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 06.06.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

България направи своя цивилизационен избор преди години и той трябва да бъде отстояван. Така председателят на СДС Румен Христов аргументира решението за подкрепа на правителството с ротационен премиер от страна на ГЕРБ-СДС.

"Можехме ли да постъпим егоистично - разбира се! Ако с основните си опоненти бяхме загърбили възможността да постъпим национално отговорно и да съставим правителство, ние от ГЕРБ-СДС вероятно щяхме да увеличим с малко представителността си или да останем на същите нива, докато колегите от ПП-ДБ щяха да имат по-лош резултат, следейки какво се случва през последните години. Но в живота често пъти се налага да взимаме решения, които не ни харесват, но са важни от гледна точка на държавата. България направи своя цивилизационен избор преди години и този избор трябва да бъде отстояван. Имаме нужда от редовно правителство, което да продължи да задълбочава интеграционните процеси и изобщо да станем една нормална държава.

По отношение на колегите отляво, които казаха, че това е Франкенщайн, искам да напомня, че преди години те направиха правителство с наследника на монарха след като 50 години твърдяха, че се борят срещу монархофашизма. В последствие направихте правителство с "Демократична България", където присъстват мои бивши съратници в ДСБ, които са крайно десни. Така че не виждам какви упреци отправяте към едно бъдещо правителство, които по големите, важните, стратегическите цели, са на едно мнение", каза Христов.

Председателят на СДС очерта влизането в еврозоната и еднозначното тълкуване на войната в Украйна с агресор Русия и жертва Украйна като основни приоритети.

Аз с голям интерес, господин Василев, ще следя как ще постигнете желанието ви за 3% дефицит без допълнително да се тегли външен дълг и да орязвате плащанията. Дай Боже да го направите, ще ви поздравя от тази трибуна", каза Христов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Костадинов: Ставаме свидетели на кадифен държавен преврат
Костадин Костадинов: Ставаме свидетели на кадифен държавен преврат
Бензема: Никога няма да забравя Реал Мадрид, сбъднах детската си мечта
Бензема: Никога няма да забравя Реал Мадрид, сбъднах детската си мечта