НОВИНИ

Деница Сачева: Днес ние не даваме кредит на доверие, а даваме кредит на време

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 06.06.2023
Чете се за: 03:50 мин.
Политика
Слушай новината

Днес ние не даваме кредит на доверие, а даваме кредит на време. Време, което е нужно да се успокоят политическите страсти, да се намери път за общоживеене и да се гради доверие. Дали това време ще бъде оползотворено градивно, зависи от действията на министрите, които ще се закълнат днес. Това заяви Деница Сачева преди НС да гласува кабинета "Денков-Габриел".

Според Сачева отговорността на министрите е огромна, защото и от "техните действия ще зависи дали България е част от Европа, прогреса и развитието или остава терен за хибридни атаки, унищожителна омраза и на вечния кръстопът на несбъднати мечти".

Сачева заяви, че вярва, че колегите от ПП-ДБ са в същата ситуация като тях, но решаването на политическите кризи никога не може да се случи по начин удобен за политическите участници.

"Кабинетът, който ще се случи не е представителен на мнозинството от НС и компромисът беше направен само от нас - в името на България", каза Сачева.

"Ние нямаме нужда от пране на нашия имидж, никога не сме работили за личните си образи. Единството, което трябва да бъде пазено чисто и неопетнено, е само образът на България", допълни още тя.

По думите ѝ интересите на хората и държавата днес изискват работещ парламент и стабилно правителство. Това е възможно, ако се намери балансът на интересите на всички граждани, ако има споделена отговорност и ако се отчитат резултатите от изборите.

"Можем да продължим да навиваме пружините на омразата сред хората или да ги заслепяваме, продавайки им непрекъснато илюзиите за светло бъдеще, но какво точно ще произтече? Вместо да живеем в миналото и бъдещето, политиката изисква действие тук и сега. Днес имаме съгласие, крехко трудно постигнато, но все пак съществуващо мнозинство за промени в Конституцията, за съдебна реформа, продължаване на пътя на България в Европа, за ПВУ, за продължаване на модернизацията на българската икономика, образование и отбрана", каза Сачева.

Допълни, че не на последно място България е парламентарна република и за да функционира държавата, и да има реално разделение на властите, е абсолютно задължително да има работещ парламент.

"Не може повече държавата да се управлява от хора, които не са избрани от народа и които не е ясно чии и какви интереси защитават и управляват, и без да има възможност за парламентарен контрол на техните действия. Служебните правителства имат ограничени правомощия", каза Сачева.

"Да, съвместно управление между ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ е осеяно с неизвестни, възможни трудности и вероятно ще доведе до отлив от избиратели и за двете страни, но това е единствената възможност в този момент", категорична е Сачева.

Заяви, че без съмнение имат натрупано недоверие и може да има напрежение и критики, но в политиката трябва да "се отсява зърното от плявата и трябва да се работи за постигането на големи цели, а не за частни субективни интереси".

Вижте цялото изказване във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: Убеден съм, че в Трета лига има по-добри български футболисти от някои чужденци в елита
Георги Иванов: Убеден съм, че в Трета лига има по-добри български футболисти от някои чужденци в елита
Николай Дренчев: "Възраждане" няма как да подкрепи кандидатурата на Денков за премиер
Николай Дренчев: "Възраждане" няма как да подкрепи кандидатурата на Денков за премиер