НОВИНИ

Николай Денков: Днес можем да сложим край на политическото безвремие

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 06.06.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори и да сложим край на политическото безвремие", заяви кандидатът за премиер Николай Денков в декларация от парламентарната трибуна.

НС гласува проектокабинета "Денков-Габриел"

"Двамата с г-жа Мария Габриел ще носим отговорност за действията на този кабинет и осъзнаваме колко трудно ще бъде в следващите седмици и месеци. Убедени сме, че можем да направим много полезни и устойчиви неща за България. Детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка икономическа и политическа криза. Детската ми мечта беше да бъда учен и успях да я реализирам. Ето защо поемам този риск сега, с ясен ангажимент, че ако приоритетите на правителството бъдат подменени, аз ще си подам оставката", заяви той.

Акад. Денков призова депутатите да гласуват за кабинет, който има експертизата и смелостта да вземе важни решения и да носи отговорност за тях. Посочи, че в последните седмици ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са положили максимални усилия, за да предотвратят шести поредни избори.

"Направени са много компромиси и от двете страни, за да се осигури сигурност и перспектива за страната. България има нужда от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на безкрайно закъснелия бюджет за т.г., от който зависят заплатите, пенсиите, парите за ремонти на пътища, училища, детски градини".

Наложителни са и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система и да върнат на хората усещането за справедливост, заяви Денков

"За нас това е кауза, а за да я превърнем в реалност, разчитаме на широка парламентарна и обществена подкрепа".

Денков се надява ротационното правителство да издържи пълен мандат от 4 години и посочи основните приоритети за първите 18 месеца:

  • Спешно внасяне на редовен бюджет за 2023 г. с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците.

  • Изпълняване задълженията по управленската програма и изпълняването на международните приоритети за влизане в Шенген и еврозоната.

  • Работа в тясно сътрудничество със социалните партньори за балансирано развиване на икономиката и човешки ресурс с особен фокус върху образованието, науката и иновациите.

  • Работа в тясна координация с НС за реализиране на законодателната програма, в т.ч. реализиране на конституционната реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

  • За присъединяване към еврозоната най-късно до 1 януари 2025 г. - приемане на бюджети за 2023 и 2024 г. с до 3% дефицит и стабилни държавни разходи, без прекомерно теглене на държавен дълг. Предвижда се и мащабна разяснителна кампания за въвеждането на еврото, която да отговори на притесненията на гражданите и да опровергае дезинформацията.

  • Продължаване политиката за прекратяване на енергийния монопол от външни доставчици на ток и природен газ, която е причина за конкурентно високите цени.

  • Българското земеделие става национален приоритет; ще се подкрепя производството на български храни чрез повече субсидии за малки и средни производители; ще се засили контролът върху субсидиите.

Тези политики си поставят за цел България да получи второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Ще се положат всички усилия за приемане на забавените закони и мерки, свързани с Плана, посочи кандидат-премиерът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Рибарски: Феърплеят се превърна в еталон за нашия клуб, момчетата са за пример
Атанас Рибарски: Феърплеят се превърна в еталон за нашия клуб, момчетата са за пример
Слънчево време със следобедни превалявания на места
Слънчево време със следобедни превалявания на места