НОВИНИ

България има ново правителство с премиер Николай Денков

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 06.06.2023 (обновена)
56612
Чете се за: 10:37 мин.
У нас
Слушай новината

Новият кабинет с мандат на ПП-ДБ и премиер Николай Денков положи клетва след като беше одобрено от 49-ото Народно събрание.

"За" кандидатурата за премиер гласуваха 132 депутати, а 69 бяха против. Сред подкрепилите кабинета бяха и двама депутати от ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, а останалите народни представители от движението не участваха в гласуването. "Възраждане", БСП и ИТН бяха против. Делян Добрев от ГЕРБ също гласува "против" кабинета.

Вижте разпределението на гласовете ТУК

Структурата на кабинета бе подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше въздържали се. Имената на министри бяха подкрепени от 131 депутати.

Кои са новите министри - вижте ТУК

Първоначално в залата се регистрираха 235 депутати, по-късно станаха 236. На заседанието в НС бяха допуснати и номинираните за министри.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков представи кандидатурата на академик Николай Денков за министър-председател.

"В тази зала непрекъснато обсъждаме, че България е страна, която в момента има много проблеми за решаване, но по-рядко говорим, че България е страна с много предимства и възможности. Дълбоко вярвам, че България е страна с едно светло бъдеще", каза той.

"Ролята на политиците и държавниците е, че талантливи хора могат да работят за прогреса на своето общество. Това, че акад. Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел - във вторите 9 месеца ми дава надежда", каза Петков.

"Не знам дали всички знаят какво означава да си учен с над 10 000 цитирания в специализирани журнали и литература. Това означава хиляди световни учени да са използвали в своите трудове цитати точно от акад. Денков. Това доказва, че той не само е прекрасен учен, но е част от световния принос на развитието на човечеството. Акад. Денков го поставят в 1% на учените в своята област в света. Прилагал е тези научни постижения в практиката и се е занимавал с най-големите международни компании в сферата на химията и химическите продукти. Акад. Денков има богат административен опит като зам.-министър и министър в няколко правителства. Акад. Денков е скромен човек и няма да чуете да се изтъква. Фактът, че той не работи у нас, но тръгва да води страната е невероятна възможност за нашата страна", каза още Петков.

За Мария Габриел Петков заяви, че е "друг голям талант на България". Човек, който се е доказал като успешен европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие в цяла Европа.

"Днес Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно когато най-талантливите работят заедно, за да изведат България напред", каза Кирил Петков.

Той изтъкна и качествата на номинираните за министри. Заяви, че две години политически кампании стигат и е време да покажем, че България може да бъде добре управлявана, справедлива европейска страна без корупция, където всеки българин има възможността да живее един нормален европейски живот.

Номинираният за премиер акад. Николай Денков призова депутатите да гласуват за кабинет, който има експертизата и смелостта да вземе важни решения и да носи отговорност за тях. Посочи, че в последните седмици ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са положили максимални усилия, за да предотвратят шести поредни избори.

"Двамата с г-жа Мария Габриел ще носим отговорност за действията на този кабинет и осъзнаваме колко трудно ще бъде в следващите седмици и месеци. Убедени сме, че можем да направим много полезни и устойчиви неща за България. Детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка икономическа и политическа криза. Детската ми мечта беше да бъда учен и успях да я реализирам. Ето защо поемам този риск сега, с ясен ангажимент, че ако приоритетите на правителството бъдат подменени, аз ще си подам оставката", заяви той.

Днес ние не даваме кредит на доверие, а даваме кредит на време. Време, което е нужно да се успокоят политическите страсти, да се намери път за общоживеене и да се гради доверие. Дали това време ще бъде оползотворено градивно, зависи от действията на министрите, които ще се закълнат днес. Това заяви Деница Сачева преди НС да гласува кабинета "Денков-Габриел".

Според Сачева отговорността на министрите е огромна, защото и от "техните действия ще зависи дали България е част от Европа, прогреса и развитието или остава терен за хибридни атаки, унищожителна омраза и на вечния кръстопът на несбъднати мечти".

Деница Сачева: Днес ние не даваме кредит на доверие, а даваме кредит на време

"Възраждане" определиха случващото се в НС като безпрецедентно.

"Наистина сме свидетели на изпълнението на един класически кадифен държавен преврат. В момента ние не обсъждаме кабинет на България, в момента ние обсъждаме кабинета на американския посланик", каза Костадин Костадинов.

Според БСП кабинетът Денков-Габриел не е политически компромис. От ляво казаха не на коалицията на имунитетите и войната.

"Две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това прегрупиране минава през трупове в последните дни буквално, всичко това е завито в целофан и се поднася на хората като евроатлантическо правителство. Вашият евроатлантизъм се свежда до послушание и превиване на гръб пред силните. Това, което родихте днес е еднорък и двуглав Франкенщайн" , каза Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП описа бъдещата роля на президента така: "Днес президентът Радев направи най-острото изказване срещу това правителство. Той се позиционира като ваша опозиция и водач на войната срещу това правителство. Това задкулисие, което върви тук, дава аргументи на бащата на хаоса в държавата.

Корнелия Нинова: Родихте еднорък и двуглав Франкенщайн

И от "Възраждане" критикуваха президента. "Тази коалиция на обвиняемите се превръща в коалиция на обречените. Човекът, който е отговорен за съставянето на това правителство в момента стои там горе", каза Костадинов.

"Има такъв народ" нарекоха новата власт - коалиция на лъжата.

"Господин Борисов, когато се погледнете в огледалото виждате ли там Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ, Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов. Отговорът е: да, виждате ги, защото вие и тези хора сте едно и също нещо - срам за българската демокрация. Редовен кабинет, но истинското му име е лигата на необикновените джентълмени измамници. Стига ала-бала", каза Филип Станев.

ИТН: Мафиотският модел на управление доновете си сменя, но целите - не

Доайенът на парламента Вежди Рашидов заяви: дошло е време да надделее разума и нищо друго.

"Днешното решение взех много трудно, колеги. Пожертвах справедливите си емоции в името на България. Ще гласувам за правителство, за да успокоим страстите и най-после да тръгнем по някакъв път, който да носи съзидание. Стойте ниско до хората, чуйте ги, разберете ги, за да им служите честно", каза Рашидов.

Вежди Рашидов: Вярвам в държавата и българския народ, на управления не вярвам

Николай Денков отговори на всички критики и обвинения. "Това е правителство за европейското развитие на България, в полза на хората и на бизнеса. Това е неговата цел. Подкрепете го и след това го съдете по делата му", каза той.

Днес никой не идва на власт - нито нашите, нито вашите, каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Имаме да решаваме криза на обществения договор

"Мотото на парламента вече почва да изглежда като "разединението прави силата". А междувременно държавното управление премина към една непредвидена в Конституцията форма на президентски режим. И всичко това се случва на фона на най-сложната геополитическа ситуация от поколения. Днес на България ѝ трябва правителство", каза той.

Деветте месеца на кабинета с премиер Денков започват да текат днес.

Новото правителство прие властта от служебния кабинет

Снимки: Десислава Кулелиева, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Когато големите напускат сцената…
Когато големите напускат сцената…
След голия обиск: Прокуратурата образува дело за длъжностно престъпление срещу полицаи
След голия обиск: Прокуратурата образува дело за длъжностно престъпление срещу полицаи