НОВИНИ

Христо Иванов: Имаме да решаваме криза на обществения договор

христо иванов имаме решаваме криза обществения договор
bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 06.06.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Политическата криза не е проблем на парламентарна аритметика или на отношения между няколко души, които са намерили формулата да разпределят позициите в Министерския съвет. Кризата, която имаме да решаваме, е криза на самия обществен договор, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му тя е резултат от прехода на България от тоталитаризъм към демокрация, който така и не е завършен и се е изродил в беззаконие, слаби институции, системна корупция

Той заяви, че имат ПП-ДБ имат ангажимент да решат кризата на обществения договор включително и с опонентите си, защото няма друг начин.

"Демократичният модел изисква това. Имам предвид, че и с вас ще търсим конституционно допирни точки, г-жо Нинова, въпреки всички неща, които сме си казвали готов съм и с Възраждане когато става дума за предоговаряне на обществения договор", заяви Иванов.

По думите му Народното събрание превръща гласуваното обществено доверие в легитимна власт:

"Днес знам, че за мнозина в тази зала това решение ще бъде трудно. Цялата му еволюция беше трудна за мен и за нашата парламентарна група беше трудна, защото съединението на гласовете, което ни предстои да направим, стъпва на много и трудни компромиси. Конструкцията на управлението, което ни предстои да разберем, се отклонява от нормалната политическа практика и то в степен, която е невиждана досега в демократичната история на България. Всичко това е знак, че сме далеч от нормалното състояние на парламентарната република".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капитанът Георги Сеганов: Изпуснахме мача в третия гейм
Капитанът Георги Сеганов: Изпуснахме мача в третия гейм
Костадин Костадинов: Ставаме свидетели на кадифен държавен преврат
Костадин Костадинов: Ставаме свидетели на кадифен държавен преврат